Забавянето на Гърция с приключването на някои ключови икономически реформи повишава притесненията на кредиторите, защото излага на риск планирания транш финансова помощ за облекчаване на дълговете през следващия месец и възстановяването на пазарите на акции и облигации.

Доклад на кредиторите на страната, който трябва да бъде публикуван в сряда, вероятно ще покаже, че Гърция все още не е изпълнила напълно списъка от 16 реформи, заявяват представители на Европейския съюз. Ако реформите не бъдат изпълнени преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 11 март, изплащането на помощите вероятно ще се бъде забавено.

Въпреки че Гърция официално излезе от третия и последен спасителен план за страната миналото лято, тя е задължена да прокара реформи в замяна на полугодишни плащания от около 1 милиард евро до средата на 2022 г.- пари, които ще бъдат използвани от най-задлъжнялата нация на еврозоната за облекчаване на рефинансирането на дълга.

Правителството на премиера Алексис Ципрас, което е изправено пред парламентарни избори тази година, се бави с изпълнението на договорените мерки и взе някои решения - включително увеличаване на минималната работна заплата и предложи субсидии за изплащането на ипотеките на домакинствата - които са изплашиха кредиторите. Възникна въпросът, дали забавянето на реформите са част плод на изнемогване или, което е по-страшно, политически избор, който определя по-нататъшно данъчно разточителство.

Затягане "на кесията" от страна на ЕС може да повлияе на гръцките пазари, които са сред най-добре представящите се в еврозоната тази година. Общият индекс на Атинската фондова борса се е повишил с около 13% от началото на 2019 г., докато Гърция вече плаща около 3,7%, за заеми над 10 години в сравнение с пика на дълговата си криза през 2012 година, когато тази стойност беше около 37%.

Неплатежоспособност на домакинствата

Сред въпросите, които измъчват кредиторите, е предложеното от гръцкото правителство законодателство за защита на основното жилище на собствениците на жилища от конфискуване, което според официалните лица на ЕС е твърде щедро. Новата правна рамка най-вероятно ще бъде внесена в парламента през следващата седмица, като подробностите се изглаждат с гръцките банки и кредиторите на страната, казват двама правителствени служители.

Не е ясно как планът ще се отрази на балансите на заемодателите, докато все още се водят дискусии дали банките трябва да бъдат задължени да преструктурират заемите на всички длъжници, допустими по плана.

Междувременно решение на гръцкото правителство за повишаване на минималната работна заплата с 11% - над горния край на препоръчания от експерти диапазон - изненада кредиторите, които го възприеха като риск за конкурентоспособността и растежа.

нает персонал в гръцкия публичен сектор (включително политически назначени лица)

нает персонал в гръцкия публичен сектор (включително политически назначени лица)

Областите на реформи, които изостават, включват приватизацията на магистрала и назначения в публичния сектор, докато постоянното създаване на нови просрочени плащания към частни кредитори също оказва влияние върху икономиката, заявяват представители на ЕС.

Закъсненията означават, че Гърция разполага с около 10 дни, за да изпълни ангажиментите си, в противен случай планираното изплащане няма да се случи до по-късен етап, според властите. Въпреки че страната не е изправена пред криза на ликвидността, забавянето на плащанията би могло да сигнализира на инвеститорите, че усилията за реформи в страната намаляват. Това, според държавни служители, може да създаде затруднения в плана на правителството да издаде нова облигация през следващия месец.