След като през миналата седмица германският конституционен съд в Карлсруе отсъди, че програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка в настоящия си вид е неконституционна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповести, че ЕС ще съди страната, предаде Bloomberg.

"Последната дума по европейското законодателство принадлежи на Европейския съд", каза Урсула фон дер Лайен в неделя. "Никъде другаде."

Причината за това е, че конституционният съд на Германия е отказал да спази решение на Европейския съд от 2018 г., според което програмата за изкупуване на държавни ценни книжа, чрез която от 2015 г. досега бяха налети почти 3 трлн. евро в еврозоната, е законна. Подобно определение обаче не е в правомощията на европейския съд, посочват колегите им от Карлсруе.

ЕЦБ на съд: Банката има три месеца, за да коригира програмата за количествени улеснения

ЕЦБ на съд: Банката има три месеца, за да коригира програмата за количествени улеснения

Тя беше обявена за неконституционална от германския съд в Карлсруе, който принуди Bundesbank да спре операциите си по нея за три месеца

Европейската комисия има правото да предприема действия срещу страните членки, ако се окаже, че те не спазват общото законодателство. Обикновено при откриването на нарушение, от ЕК опитват да договорят решение със съответното правителство, макар че ако този ход не разреши проблема, те имат правото да заведат дело. Подобна процедура обаче не се задейства чрез коментар на европейски бюрократ.

Засега е слабо вероятно изобщо да се стигне до дело срещу Германия, въпреки че подобна практика съществува в Европейския съюз. Ако трябва конституционният съд на страната да отмени решението си, това ще създаде институционална криза. От друга страна, ако дело все пак бъде заведено, то ще се разглежда в Съда на Европа - същата институция, която германският конституционен съд оспорва.

Все пак страхът на Брюксел е, че и други страни могат да започнат да оспорват техните решения. "ЕК не може просто да игнорира отсъждането на германският конституционен съд", каза бившият върховен адвокат в Европейския съд Мигел Мадуро пред Bloomberg. "В противен случай, подобни действия може да се повторят и от други страни. Какво ще прави ЕК, ако унгарският или полският конституционен съд вземат подобни решения?"

ЕЦБ налива още €750 милиарда в системата в борбата с коронавируса

ЕЦБ налива още €750 милиарда в системата в борбата с коронавируса

Изкупуването на допълнителния пакет активи може да продължи до края на 2020 година

Засега президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард посочи, че няма да предприема нищо, защото по думите ѝ институцията е отговорна пред Европейския парламент, а не пред отделните страни членки.