Индия планира да предложи закон, с който да забрани криптовалутите. Според проектотекстовете всеки, който търгува или притежава дигитални валути, ще бъде глобен, пише Reuters, цитирайки високопоставен източник от правителството. Забранено ще бъде и копаенето на криптовалута.

През 2019 г. правителствена комисия препоръча наказание 10 години затвор за хората, които копаят, държат, продават или правят сделки в криптовалути. Източникът на Reuters отказва да посочи дали в новият закон ще има толкова строги наказания.

Първите индикации, че страната с почти 1,4 млрд. души население се подготвя за забрана на криптовалутите, дойдоха през януари. Паралелно Ню Делхи подготвя държавна дигитална валута.

Когато законът бъде приет, притежателите на криптовалута ще имат шест месеца да продадат активите си. Представителите на кабинета са уверени, че ще успеят да приемат текстовете благодарение на мнозинството си в парламента.

Ако това се случи, Индия ще се превърне в първата голяма икономика, която ще забрани криптовалутите. Китай, където има забрана за търгуване, не наказва притежанието.

Междувременно в събота bitcoin достигна рекордните $60 хил.

В Индия, въпреки заплахите за забрана, обемите растат и над 8 млн. инвеститори притежава 100 млрд. рупии ($1,4 млрд.) криптоинвестиции. Спрямо година по-рано новите регистрации и вложените пари в местната криптоборса Bitbns растат 30-кратно.

Bitcoin носи със себе си 90 млн. тона CO2. Или колкото Лондон създава за година

Bitcoin носи със себе си 90 млн. тона CO2. Или колкото Лондон създава за година

Копаенето на криптовалутата използва електроенергия колкото Норвегия