В последното десетилетие фокусът на световното внимание е върху тероризма и борбата с него. Но мнозина наблюдатели смятат, че рискът от война между големите държави се е върнал за първи път след падането на Берлинската стена. Например гореща точка на глобален конфликт е регионът на Югоизточна Азия, където Китай предявява все по-големи хегемонистични амбиции.

Икономиката на Китай ще загуби до 25 процента от Брутния си вътрешен продукт в случай на военно стълкновение със САЩ. От своя страна при сблъсък с китайските въоръжени сили това ще струва на американската икономика 5-10 на сто от БВП.

Това пише Reuters, позовавайки се на доклад на експертите на американския изследователски институт RAND.

По мнението на анализаторите военните загуби на САЩ при бойно противопоставяне с Китай може да се оцени на няколко надводни кораба и самолетоносач. Но Пекин рискува да загуби на свой ред целия си флот.

Вашингтон и Пекин се явяват най-значимите един за друг търговски партньори. По време и след подобен военен конфликт САЩ ще могат да търгуват с останалия свят. Докато Китай, чийто импорт и експорт е основан на морския транспорт, който ще бъде нарушен от бойните действия, ще пострада доста по-сериозно.

Все пак, изследователите подчертават, че истинска война между САЩ и Китай е „малко вероятна”, независимо от напрежението в отношенията между Пекин и Вашингтон. Една от причините са това е , например, изграждането от Китай на  изкуствени острови в спорни райони на Южнокитайско море.

В доклада на RAND не са изчислени човешките жертви, които също така ще бъдат значителни. Потопяването на един голям кораб или самолетоносач за минути може да струва живота на хиляди хора.

Анализаторите, отбелязват обаче, че и двете страни в един такъв конфликт ще заложат и ще имат успехи с масирани кибер атаки.