Външният министър на Китай Уан Ий обяви, че страната ще отпусне кредит в размер на над 1 млрд. долара на държавите от Латинска Америка, за да купуват ваксина срещу коронавирус, разработена в Поднебесната империя, предаде CNN. Предложението беше оповестено от мексиканския му колега.

"Ваксината, разработена в Китай, ще бъде публично благо с неограничен достъп, посочи външния министър на страната, който каза, че тя ще отпусне кредит за над 1 млрд. долара, за да подкрепи достъпа до нея в региона", посочиха от мексиканското ведомство.

Китай започна национализацията на финансовия сектор с девет дружества за един ден

Китай започна национализацията на финансовия сектор с девет дружества за един ден

Те съвкупно управляват 1 трилион юана или около 123 млрд. долара

По-рано президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор помоли Китай за помощ, а те изпратиха до страната медицинско оборудване. "Винаги са ни подкрепяли с достатъчно провизии, лекарства, а сега идва и тази оферта", каза той.

Самото предложение е отворено не само за Мексико, но и за Аржентина, Барбадос, Чили, Колумбия, Коста Рика, Куба, Доминиканската република, Еквадор, Панама, Перу, Тринидад и Тобаго и Уругвай.

Латинска Америка се превърна в епицентъра на пандемията още в края на май и до момента вече има повече починали от коронавируса, отколкото в САЩ и Канада, макар че техният брой на глава от населението все още е по-нисък. Броят на случаите в Бразилия е най-висок глобално - 2,2 млн. души там са болни от вируса.

Ваксината, която те ще могат да купуват от Китай, вероятно ще е разработена от Sinovac, която вече провежда трета фаза от проучвания за медикамента си. Други институции с ваксини на този етап са AstraZeneca и Оксфордския университет.

Балон за $52 трлн.: Старото главоболие на Китай се завръща още по-силно

Балон за $52 трлн.: Старото главоболие на Китай се завръща още по-силно

Никой не знае как Пекин може да разреши проблема с жилищата без да дестабилизира икономиката

По този начин Китай продължава да използва кредитирането на Латинска Америка като инструмент за геополитическо влияние в региона. Някои от държавите вече получиха заеми за изграждане на инфраструктурни проекти по инициативата "Пътя на коприната". Сред тях е Аржентина, която през миналата година започна разширяване на плавателните си канали за износ на соя - храна, на която Китай е най-големият вносител в света.