Китай обвини САЩ за прекратяването на специалния статут на Хонконг, което дойде в отговор на налагането от Пекин на ново законодателство в областта на сигурността на автономната територия. Обвиненията са насочени главно към президента на САЩ Доналд Тръмп, като Китай оприличава неговите действия като "гангстерски".

Пекин заяви, че този ход ще навреди само на американските интереси, като същевременно ще има слабо въздействие върху Хонконг.

"Неразумната намеса и безсрамните заплахи от страна на САЩ са типична гангстерска логика и поведение на тормоз", пише в съобщение на пекинската Служба за връзка - представителството на правителството на Китай в Хонконг.

"Никоя външна сила не може да блокира решителността и увереността на Китай да поддържа националния суверенитет и сигурност за дългосрочния просперитет и стабилност на Хонконг."

Икономиката на Хонконг преживя най-тежкото си тримесечие в историята

Икономиката на Хонконг преживя най-тежкото си тримесечие в историята

Правителството прогнозира до 7% спад на БВП през 2020

Критиците на закона за сигурността се опасяват, че той ще "смаже широкообхватните свободи, обещани на бившата британска колония, когато тя се върна на китайско управление през 1997 година". На другия полюс - привържениците на законодателството твърдят, че то ще донесе стабилност на територията след година на понякога насилствени антиправителствени протести.

Тръмп във вторник подписа изпълнителната заповед за прекратяване на преференциалното икономическо третиране на Хонконг, което на практика му позволява да наложи санкции и визови ограничения на китайски служители и финансови институции, участващи в налагането на закона.

От своя страна Китай заплаши, че ще наложи собствени наказателни санкции и призова американския посланик да протестира решението на Тръмп.

Правителството на Хонконг заяви в сряда, че ще подкрепи всички действия, които Пекин реши да предприеме срещу САЩ.

"Лицемерно е САЩ да въвежда мерки за атака срещу Китай, като създава проблеми в Хонконг под предлог за правата на човека, демокрацията и автономията извън собствените си политически съображения", се посочва в изявление на подкрепеното от Пекин правителство.

В спора за бъдещето на Хонконг ЕС се снишава

В спора за бъдещето на Хонконг ЕС се снишава

Тръмп заплашва със санкции, а Брюксел "изразява дълбоко безпокойство" и няма намерение да реагира

Тръмп не изключи и налагането на санкции срещу висши китайски служители, за да накаже Пекин за "манипулациите в Хонконг", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом по-рано тази седмица.

Въпреки горещата точка обаче по-рано днес говорителят на китайското външно министерство каза, че Пекин продължава да се надява, че търговската сделка от "Фаза 1", която бе постигната със САЩ, все още може да бъде приложена. Китай уверява, че има готовност да се придържа към споразумението, въпреки неотдавнашните санкции на САЩ срещу китайски служители и фирми.