Пекин прави крачка напред в борбата със смога. Този път под прицел са старите коли, които допринасят за мръсния въздух и са един от основните източници на смог.

През следващата година Пекин ще забрани движението на стари коли, за които се смята, че допринасят за замърсяването на околната среда, като мярката ще важи по време на обявен код за надвишени нива на частици във въздуха и ще обхване някои райони от града. Това обявиха от местното бюро за опазване на околната среда в понеделник.

Китай предприе различни мерки през годините за справяне със смога, който забулва много от северните градове на страната през зимата. Това води до опасни условия за движение и нарушава нормалния ритъм на ежедневието, пише Business Insider.

От фервуари превозни средства, които не отговарят на текущите стандарти, ще бъдат забранени в главната градска зона на града, по време на обявен оранжев или червен код за качеството на въздуха в Пекин, съседната провинция Хъбей и град Тиендзин, уточняват експертите от бюрото.

На практика става дума за подобни превозни средства на повече от 10 години, а водачите, нарушаващи ограниченията, ще отнасят парична глоба. Автомобилите, към които са насочени правилата, са едва 8% от колите в града, но допринасят с повече от 30 на сто за смога.