Анализаторите продължават да влошават прогнозите си за китайската икономика за 2022 г. и смятат, че проблемите, които задържат икономическия растеж през тази година, ще продължат и през следващата.

Икономически експерти, анкетирани от Bloomberg, очакват средно Брутният вътрешен продукт на Китай да се увеличи само с 3,5% тази година. Предишната прогноза предполагаше ръст от 3,9%, докато целта на китайските власти за растеж на БВП за тази година е 5,5%.

Влошаващите се прогнози показват, че специалистите не са били убедени от мерките за подкрепа на икономиката, приети от китайските власти, включително пакет от стимули от 1 трилион юана (145 милиарда долара), фокусиран главно върху инфраструктурни проекти. Както и от по-ниските лихвени проценти на Народната банка на Китай, отбелязва Bloomberg.

Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като САЩ през 2008 година

Икономиката на Китай е на ръба на колапса. Точно като САЩ през 2008 година

Близо половин милион души са загубили своите банкови депозити, заради кризата в сектора за недвижими имоти

Прогнозите за растежа на китайската икономика за първите 3 тримесечия на 2023 г. се влошиха с 0,1-0,4 процентни пункта, въпреки че прогнозата за цялата година остана непроменена на 5,2%.

Според анализаторът на Wells Fargo & Co., Брендън Маккена, балансът на рисковете за икономическите прогнози е наклонен в посока надолу "на фона на продължаващите проблеми на пазара на недвижими имоти в Китай и следващите карантинни ограничения". Експертът смята, че китайската икономика ще се разшири с малко над 3% тази година, но вижда възможност и за по-слаби темпове на растеж.

Мерките на страната за блокиране и ограничаване на разпространението на COVID-19 значително затрудниха икономическата активност през тази година. Междувременно проблемите на пазара на недвижими имоти се засилват: купувачите все повече отказват да плащат ипотеки, тъй като жилищното строителство не се извършва. Допълнителен фактор, който изостри проблемите на китайската икономика, беше горещото време и сушата, които доведоха до прекъсване на електрозахранването в няколко региона и спиране на отделни предприятия.

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Множество закъсали проекти подкопаха доверието на стотици хиляди купувачи на жилища

Консенсусната прогноза на експерти, анкетирани от Bloomberg, предполага, че темпът на растеж на потребителските цени в Китай ще бъде 2,3% както през 2022 г., така и през 2023 г. Увеличението на цените на производител се очаква да бъде 5,5% през тази година и 1,4% през следващата.

Средната прогноза за растеж на инвестициите в дълготрайни активи в Китай за текущото тримесечие падна до 6,1% от 6,9%, увеличение на продажбите на дребно - до 3,5% от 4%. Прогнозата за ръст на износа през юли-септември е повишена до 9,5% от 7,9%, за цялата година - до 8,7% от 7,5%.