Съединените щати и Европейски съюз водят разговори за изключване на Северна Корея от системата за световната междубанкови отношения SWIFT като наказание за провежданите от страната опити с ядрено оръжие.

По време на преговорите по тази тема е било отбелязано, че в случай на такова отстраняване на Северна Корея от системата SWIFT, властите в Пхенян няма да могат да получават парични средства от експорта на въглища с помощта на банкови преводи. И по този начин да се затрудни комунистическата страна в разработването на ядрени оръжия, съобщава телевизионният канал KBS, цитиран от rns.online.

Припомняме, на 9 септември КНДР потвърди провеждането на петият си ядрен опит. Както бе заявено по местната телевизия Северна Корея стана способна да се оборудва с балистични ракети с ядрени бойни глави.

SWIFT е международна междубанкова система за обмен информация и извършване на платежни операции от банките на държавите по света. Учредители на SWIFT са 239 банки от 15 страни, а членове на организацията – над 9 хиляди банки 209 държави.

Всяка година през системата на SWIFT преминават над 2,5 милиарда платежни нареждания.