Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за забрана на транзакции с осем китайски софтуерни компании, включително приложението за мобилни разплащания Alipay на основаната от Джак Ма Ant Group, съобщи Белият дом. Новината идва непосредствено след като напрежението между двете страни се беше поразхлабило, след като Нюйоркската фондова борса отказа да делистне няколко китайски бизнеса.

Ходът има за цел да ограничи рисковете за американците, породени от китайски софтуерни приложения, които имат големи потребителски бази и достъп до чувствителни данни, заяви пред Ройтерс висш служител от администрацията. В заповедта се твърди още, че САЩ трябва да предприемат "агресивни действия" срещу разработчиците на китайски софтуерни приложения за защита на националната сигурност.

Освен Alipay, в закона са посочени също CamScanner, SHAREit, QQ Wallet на Tencent, VMate, което е собственост на дъщерното дружество на Alibaba UCWeb, и WPS Office на Beijing Kingsoft Office Software.

Kingsoft заяви в изявление, публикувано от китайските държавни медии, че не очаква заповедта на Тръмп да окаже съществено влияние върху бизнеса на компанията в краткосрочен план. Ant и екипът на Байдън, който трябва да встъпи в длъжност като президент на САЩ след две седмици, отказаха коментар.

"Чрез достъп до лични електронни устройства като смартфони, таблети и компютри, свързаните с Китай софтуерни приложения могат да осъществяват достъп и да улавят обширна част от информацията от потребителите, включително чувствителна лична информация", се казва в изпълнителната заповед.

Подобно събиране на данни "би позволило на Китай да проследява локацията на федерални служители и контрагенти и да създава досиета с лична информация", се добавя в документа.

Изпълнителната заповед вероятно ще засили напрежението между Вашингтон и Пекин, които влязоха в остър спор за произхода на коронавируса и китайски репресии срещу Хонконг.

Документът продължава тенденцията на изпълнителни заповеди на Тръмп, подписани през август, според които местното министерство на търговията трябва да блокира някои транзакции в САЩ с WeChat и китайското видеоприложение TikTok.

Когато новите текстове влязат в сила, те на практика ще забранят използването на китайските приложения в Съединените щати и на магазините за приложения на Apple и Alphabet да ги предлагат за изтегляне за нови потребители.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в изявление, че подкрепя ангажимента на Тръмп да защитава неприкосновеността на личния живот и сигурността на американците от заплахи, породени от китайската комунистическа партия.