Докато през последните години "играта" на Русия в Африка целеше предимно власт, изпращайки оръжие и сключвайки минни сделки, основите на претенциите на Москва за глобално влияние сега в най-добрия случай могат да се определят като нестабилни. Това се твърди в нов доклад за политически рискове, цитиран от Oil Price и Mining.com.

Действителността според Дара Макдауъл - анализатор в консултантската компания Verisk Maplecroft - е, че Кремъл вече поставя печалбата преди властта и разчита на "частни военни изпълнители" и "политически технолози", които да проектират влиянието на Москва върху света.

Русия обаче може да направи това само в държави със слаби демократични и правни норми, а действията се концентрират върху това страната да си осигури права и концесии за полезни изкопаеми в замяна на други предоставени услуги, твърди Макдауъл. Следователно държавите в Африка са идеални за това - те имат изобилие от ресурси, като същевременно не могат да се похвалят със силни демократични устои.

Такива "сделки" за концесии създават сценарий, при който руснаците претендират за множество ресурси. Много от ресурсите, жизненоважни за производството на електрически батерии и други технологии от следващо поколение, обаче зависят преди всичко от добрата воля на правителствата в тези страни, което свидетелства, че Москва не е добре подготвена да продължи да властва, предупреждава анализаторът. Като пример той посочва това, че Русия вече е най-големият купувач на злато в света.

Как Русия затяга икономическата си хватка върху Африка

Как Русия затяга икономическата си хватка върху Африка

Конкурирайки се с Китай, САЩ и ЕС, те изграждат и финансират все повече енергийни проекти, поредният от които ще е първият АЕЦ в Египет

Русия се опитва да се възползва от желанието на африканските държави да намалят зависимостта си от Китай. Досега стратегията работи, дори след като президентът Владимир Путин призна, че администрацията му не може да се доближи до финансовата огнева мощ на Пекин.

Според официалните данни годишният обем на търговията на Русия с Африка се е удвоил до 20 милиарда долара само през последните пет години, но това все още бледнее в сравнение с търговията на континента с ЕС, която се оценява на 300 милиарда долара, както и търговията със САЩ, която се изчислява на 60 милиарда долара през 2018 година.

Фокусът на Москва върху богатствата на континента се вижда пряко в действията на руските държавни компании, които разширяват дейността си в ресурсния сектор, особено в търсенето и производството на колтан, кобалт, злато и диаманти.

Например в Зимбабве съвместно предприятие от 2018 година между руския JSC Afromet и местната Pen East започва разработването на едно от най-големите находища на метали от платинената група в света.

В Ангола руският диамантен гигант Alrosa - най-големият производител в света - увеличи дела си в местната миньорска компания Catoca до 41%, което осигурява на руската компания производствена база извън родината.

Съобщава се и че частният енергиен гигант Lukoil има проекти в Камерун, Гана и Нигерия и се стреми да придобие дял в сектора в Демократична република Конго (ДРК).

Снимка 500879

Източник: Verisk Maplecroft

Не трябва да се подценява и опита на Русия за ядрен монопол в Африка. Федерацията предлага ядрените си енергийни технологии на няколко африкански държави, включително изграждането през тази година на първата ядрена централа в Египет, финансирана със заем от 25 милиарда долара. Преди около половин година Rеutеrѕ cъoбщи, чe пpeдcтaвитeли нa pycĸaтa дъpжaвнa ĸopпopaция "Pocaтoм" ca oпитвaли дa oĸaжaт въздeйcтвиe въpxy лидepитe нa дeceтĸи aфpиĸaнcĸи cтpaни пpeз пocлeднитe двe гoдини зa изпoлзвaнeтo нa pycĸите ядpeни тexнoлoгии. Освен в Египет, държавната компания имa cĸлючeни cпopaзyмeния oщe c държави като Угaндa, Pyaндa, Гaнa, Южнa Aфpиĸa, Hигepия, Cyдaн, Eтиoпия, Peпyблиĸa Koнгo и Зaмбия.

Според Макдауъл основният риск, свързан с продължаващата стратегия на Путин в Африка, е кой би притежавал всички тези ресурси, насочени от партньорствата, ако страните решат да обърнат гръб на Русия.

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите "неподходяща" ядрена енергия

Русия посяга върху Африка, пробутва на държавите "неподходяща" ядрена енергия

Енергията от ядрените централи няма да помогне на най-бедните хора

"Гвинея е пример за потенциалния недостатък на Русия, ако местните съюзници се провалят. Подтикнати от значението на Гвинея като доставчик на боксит за руския производител на алуминий "Русал", руските дипломати в столицата Конакри открито подкрепиха усилията на президента Алфа Конде за удължаване на мандата му. А това доведе до месеци на кървави граждански вълнения", отбелязва Макдауъл.

Президентските и законодателни избори в Гвинея трябва да се проведат през 2020 година, а Китай също се конкурира с Русия за достъп до нейните находища на боксити и желязна руда. Следователно може да възникне сценарий, при който евентуална нова управа да оспори или да отмени сделките с Русия, договорени от президента Конде.

При подобен сценарии въпросът ще бъде именно кой "притежава" гвинейския боксит или желязна руда. Според Макдауъл това може да доведе до глобален спор, което със сигурност ще има и големи последствия. А Гвинея е само една от многото африкански държави, в които Русия е пуснала пипала си.

Пандемията помогна на Русия да затегне хватката си над един от най-търсените метали

Пандемията помогна на Русия да затегне хватката си над един от най-търсените метали

Добивът на конкурентите ще се завърне на предпандемични нива чак след 6-7 години, според анализатори