Предстои закриването на пловдивското Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив (ЕВУИМ), става ясно от проекторешение на правителството, цитирано от "Сега".

Частният вуз беше създаден като Европейски колеж по икономика и управление през 2001 г., а настоящото си название носи от 2015 г. Профилиран е в областта на приложната икономика, бизнеса и управлението.

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

В кои висши училища се дипломират най-високоплатените студенти?

Последната му институционална акредитация е от 2017 г. и е изтекла през 2022 г., като според публикацията на "Сега" ЕВУИМ не са отговорили на запитването на МОН за намеренията на учредителите и за броя на обучаваните студенти. През януари тази година е изтекла и програмната акредитация за професионалните направления "Администрация и управление" и "Икономика".

Снимка 673896

Източник: Европейско висше училище по икономика и мениджмънт

През 2020 г. Националната агенция за оценяване и акредитация е била информирана за решение на Академичния съвет, с което се тръгва към закриване. Учебната 2020/2021 г. е и последната, в която са подавани данни за действащи, прекъснали или дипломиращи се студенти и докторанти.

Сайтът на университета не е обновяван от лятото на 2021 г.

Вузът преди години стана известен с това, че в него преподаваше бившият премиер Жан Виденов. През 2020 г. се появиха медийни публикации, според които той и останалите му колеги от университета са били съкратени, а студентите - пренасочени да учат другаде.

До какво може да доведе сливането на държавните университети?

До какво може да доведе сливането на държавните университети?

От МОН обмислят обединението на някои български вузове

Окончателното решение за закриването на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт трябва да бъде взето от Народното събрание. Ако това стане факт, вузовете у нас ще намалеят с един... до 51 - бройка, която много експерти смятат, че не отговаря на демографската ситуация и на настоящите възможности за привличане на студенти от държави извън ЕС.