Бързият темп, с който се покачват цените на жилищата в повечето големи пазари по света откакто дойде пандемията, вероятно е достигнал своя връх. На много пазари обаче ниската достъпност на жилищата ще се запази, а през следващите няколко години ситуацията ще се влоши, според проучвания на Reuters.

Проучванията обхващат осем ключови пазара - САЩ, Канада, Великобритания, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Дубай. Според прогнозите повишаването на цените ще продължи и през следващите две години.

Според експертите повечето централни банки ще поддържат лихвите близо до рекордно ниски нива през следващата година. Поскъпването в цените на жилищата лесно ще надмине ръста на заплатите. На повечето пазари, това вече се случва.

Сред факторите за покачването на цените на имотите са прекаленото търсене, нарастващите цени на строителните материали, липсата на предлагане и други.

Трудности ще изпитват всички бъдещи потенциални купувачи, но най-вече тези, които искат да купят своя първи дом.

Над 80% от анкетираните експерти в проучването смятат, че жилищата ще стават все по-недостъпни за в бъдеще. Близо половината от тях казват, че на всички горещи пазари, достъпността ще се влошава.

Прогнозите сочат, че се цените на жилищата в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия ще се повишат двуцифрено тази година, а едва след това ръстът ще се забави - през 2022 г.

И все пак почти 40% от анализаторите, заявиха, че прогнозите не могат да бъдат точни, заради несигурността относно разпространението на нови варианти на коронавируса.