Според експертите от Института за германска икономика (IW) в Кьолн, през последните три години в Германия са били построени само 283 000 жилища - няма и една пета от нуждите. В тази връзка специалистите препоръчват през тази и следващата година да бъдат изградени 340 хиляди нови жилища.

За да установят нуждите от ново строителство в градските и селските региони така, че да бъдат запълнени липсите, специалистите са взели предвид очакваното демографско развитие, необходимостта от жилища, пригодени за по-възрастни хора, както и на съществуващия свободен жилищен фонд.

Големите градове изостават

Най-остра нужда от ново строителство има в големите градове. Така например в Кьолн и Щутгарт са построени само половината от жилищата, необходими за покриване на нуждите. Недостиг на нови жилища, макар и не чак толкова остър, има също и в Мюнхен, Франкфурт на Майн и Берлин.

В Щутгарт са изградени само 56 процента от жилищата, необходими за да няма дефицит, в Мюнхен - 67%, в Берлин - 73, а във Франкфурт на Майн - 78 процента. В тези градове нуждата от жилища не е само моментно явление, а трайна тенденция, посочват още авторите на изследването.

Проблемите са комплексни

Твърде малко се строи и в университетските градове като Мюнстер, например. А сред причините за тежкото положение е големият наплив към градовете, недостигът на персонал в службите, отговарящи за строителството, твърде строгите разпоредби и липсата на квалифицирани кадри в този сектор. Строителните работи изостават, а в големите градове наемите растат неудържимо. В тази връзка градските управи би трябвало да направят нещо срещу поскъпването на наемите, препоръчват от IW.

И още: активното предлагане на подходящи терени за строителство може да привлече инвеститори. Освен това има стари сгради, които могат да бъдат преустроени, вместо да строят нови. А и градовете с финансови проблеми, като един Кьолн, би трябвало да получават повече средства от държавата - например за разширяване на крайградската транспортна мрежа. Ако съществуват по-добри комуникации между центъра и околностите, живеенето в тях ще стане по-привлекателно и търсенето на жилища в града ще спадне.

Извън градовете предлагането надвишава търсенето

Ситуацията в провинцията е съвсем различна. Докато в големите градове има остър недостиг на жилищна площ, в по-слаборазвитите и селските региони се строи прекалено много - с 50 процента повече от търсенето, отбелязват от Института за германска икономика. Поради тази причина много от тях стоят празни.

Все пак има и една донякъде добра новина: в бъдеще остротата на проблема с жилищата вероятно ще се притъпи. Авторите на проучването смятат, че до 2025-а година дефицитът на жилища ще спадне до 260 хиляди годишно, а до 2030-а - до 246 хиляди липсващи жилища. Основната причина за това развитие: очакваният спад в притока на мигранти, които годишно не бива да надхвърлят 400 хиляди души.

Берлин изкупи обратно 670 апартамента на улица "Карл Маркс"

Берлин изкупи обратно 670 апартамента на улица "Карл Маркс"

След протести на собствениците заради опасения от повишаване на наемите