След високата активност през миналата година търсенето на офиси под наем продължава да расте и отбелязва най-високото си ниво за периода след кризата. Към средата на 2015 г. заявките от страна на потенциални наематели са за над 100 000 кв. м, показват данните на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония с над 10 години опит на пазара на бизнес имоти.

През първото шестмесечие регистрираното от компанията търсене е с около 40% по-високо спрямо това през същия период на 2014 г., когато интересът на потенциални наематели бе за общо 70 000 кв .м. Над 60% от активните на пазара компании са от секторите на IT и аутсорсинг услугите, които продължават да се разрастват.

„Дружествата от сферата на информационните технологии и центровете за изнесени услуги вече повече от година са ключови наематели на офис пазара. През последните месеци обаче освен обема на търсене прави впечатление и размерът на сделките - компаниите се разрастват и се нуждаят от все по-големи площи", коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи" във Forton.

По думите й ако през миналата година средният размер на наемните сделки е бил 1000-1400 кв. м, сега има търсене за 3000-5000 кв. м и нагоре. Най-активни са компаниите, които са привлекли нови клиенти и бизнесът им расте, но не липсват и новонавлизащи. В София търсенето е насочено към първокласни офис сгради с отлична локация, големи етажни плочи (над 1000 кв. м) и лесен транспортен достъп, разположени по протежение на основните булеварди или до станции на метрото.

Активността на наемателите и ограниченото предлагане доведоха до недостиг на площи в този клас сгради. Предприемачите реагираха, като според проучване на Forton само през последните месеци е подновено строителството или са започнати близо 66 000 кв. м нови офиси. Сред размразените проекти са City Tower на площад „Македония", SPS Tower на бул. „България", както и Blu Offices на бул. „Брюксел". Комплексът от две офис тела и хотелска част в района на столичното летище смени собственика си миналата година и ще бъде завършван поетапно. Първата част включва едната кула с 8800 кв. м офис площ.

По данни на Forton с подновеното строителство на Blu Offices до края на тази година ще бъдат въведени в експлоатация около 100 000 кв. м нови офиси от общо строящите се към момента 178 000 кв. м. Още около 57 000 кв. м се очаква да бъдат започнати.

Това ще внесе баланс между търсене и предлагане и ще задържи наемите около вече достигнатите нива. Към момента офертните нива са средно между 10.5 и 12.5 евро/кв. м за сгради клас А в София. Най-високите стойности са постижими в централните райони, но заради силното търсене тенденцията е и наемните нива на първокласни площи по големите булеварди да се доближават до горната граница.