Цените на жилищата в България са се покачили със 7,5% на годишна база през второто тримесечие и с 5% на шестмесечна база. Това сочи доклад на консултантската компания Knight Frank сред 55 страни. Страната ни се нарежда на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие. Данните за България са на Евростат и се отнасят за първото тримесечие на тази година.

На първо място в класацията остава Турция (за шесто поредно тримесечие) с ръст на цените на имотите от 29,5% на годишна база. На второ място е Нова Зеландия, следвана от САЩ, Словакия, Швеция и Люксембург - всички те с двуцифрен ръст на цените на имотите на годишна база през второто тримесечие.

В глобален мащаб цените на жилищата са нараснали с най-бързия си темп от 2005 г. Това се дължи най-вече на ниските лихви и недостига в предлагането, ръста на спестяванията на домакинствата, според доклада на Knight Frank.

9,2% е средният ръст на цените сред 55-те изследвани пазара на жилищата на годишна база, сочат данните на компанията. Те изпреварват над два пъти ръста от 4,3% през същия период на миналата година заради нажежаването на имотните пазари във все повече страни.

18 от държавите в проучване регистрират двуцифрен ръст. Сред тях са и Русия и Германия, Норвегия, Дания, Исландия, показват данните на Knight Frank.

Средният ръст на цените на жилищата е над два пъти по-висок в развитите икономики в сравнение с развиващите се. Само Испания и Индия отчитат спад на цените на жилищата, но незначителен-съответно 0,9% и 0,5%.

Пазарът се нажежава и от търсенето, породено от нарастването на работата от вкъщи, от големите спестявания на някои купувачи.

Друга причина за бума на цените е това, че предлагането на жилища е много ограничено, според експерти. Наличните жилища остават на историческо ниско ниво в САЩ, Канада и Великобритания, а недостигът на строителни материали и работна ръка спъва строителството.

У нас последните данни на Агенцията по вписванията за най-силния пазар в България - софийския, показват, че за първото шестмесечие на годината ръстът на покупко-продажбите спрямо миналата година е 41%, а спрямо 2019-а - 23%.

"За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални - над 200 000 евро", обяснява Николай Желев, мениджър "Жилищни имоти" в дружеството. По думите му горната граница е плаваща, в зависимост от площта на имота. Къщите също се радват на все по-голям интерес, като там бюджетите варират между 320 000 и 345 000 евро.