Ограниченията за пътуване в глобален мащаб са основният фактор, възпрепятстващ сделки с недвижими имоти зад граница сред руските инвеститори. Това показва последното годишно проучване на Tranio. У нас активността на руските инвестотори в имоти в паднала с 50%.

Възможността за придобиване на чуждестранно местожителство се оказа ключовият двигател сред рускоговорящите инвеститори да закупят имоти в чужбина. Средният бюджет варира от 180 000 до 3 000 000 евро в зависимост от страната. Руските инвеститори очакват средно нетна възвръщаемост на инвестициите от около 5% годишно от бизнеса за отдаване на жилище под наем. Това показва допитването, което е проведено сред 414 специалисти по недвижими имоти в 35 държави в Европа, Азия и Америка, които са популярни сред рускоезичните инвеститори.

Сред другите двигатели са запазване и увеличение на капитала.

71% от инвеститорите в имоти от Русия, които са си закупили имоти в България, посочват, че причината е да придобият гражданство, сочат данните от изследването.

Португалия и Малта също привличат руските инвеститори с местожителство, докато Финландия и САЩ - със запазване на капитала.

Обединеното кралство е единствената държава, сред проучените в доклада, в която рускоезичните инвеститори са били по-активни през 2020 г., отколкото преди

Като цяло активността на руските купувачи на имоти в чужбина намалява с 15-20%. Голям спад се наблюдава в Италия и Испания (с по около 30%), Австрия (с 40%) и България (с над 50%).

Според анкетираните в проучването голяма част от спада в активността през 2020 г. се дължи на това, че инвеститорите определят по-ниски бюджети за покупка на жилище в чужбина. И все пак се наблюдават силно търсене в някои страни (например Германия) и очакват пазарът да се възстанови.

Защо България се превърна в скъпа дестинация за руснаците?

Защо България се превърна в скъпа дестинация за руснаците?

Трафикът към България все още е ограничен

Търсенето на жилища е спаднало с повече от 20%

44% от анкетираните смятат, че търсенето на жилищни имоти сред руските купувачи е спаднало с повече от 20% през 2020 г. на годишна база. Търсенето в Австрия, Чехия, Гърция и Черна гора пада с 10-20%. На този фон търсенето на жилища се е увеличило с около 2,5% във Великобритания и с 4% в САЩ.

Инвеститорите намаляват очакванията си за доходност от наеми

През 2020 г. рускоезичните инвеститори очакват средна възвръщаемост на инвестициите от 5%, докато средната очаквана възвръщаемост на инвестициите преди две години е била 6,7%.

Най-популярни имоти сред купувачите

Хотелите и имотите за търговия на дребно се оказват най-популярните за инвестиции сред руските купувачи. Освен в жилищни имоти, през 2020 година руските купувачи са инвестирали в имоти в хотели, в магазини, супермаркети, търговски центрове, земя.