Турция е близо до въвеждането на нов регламент, който да служи като инструмент за увеличаване на финансирането на градската трансформация и предлагането на жилища. Целта на законовата промяна е да позволи на инвестиционните фондове за недвижими имоти да инвестират директно в проекти за развитие на жилища, обяви финансовият министър Мехмет Шимшек, цитиран от Daily Sabah.

"Портфейлите на тези фондове ще бъдат съответно коригирани и преструктурирани. С увеличаването на предлагането на жилища, пазарният натиск върху цените ще отслабне и това ще направи имотите по-достъпни за всички сегменти на обществото."

Снимка 666929

Високите цени и нарастващите лихвени проценти изстреляха продажбите на жилища в Турция до най-ниското им ниво от девет години насам, докато цените на имотите не спират да растат. Същевременно, не се очаква пазарната активност да нарасне поне до последното тримесечие на годината. Тогава надеждите са инфлацията да спадне рязко, заради по-строгата парична политика.

Достигна ли своя връх инфлацията в Турция, която е една от най-високите в света

Достигна ли своя връх инфлацията в Турция, която е една от най-високите в света

Лихвените проценти вероятно ще спрат да растат

До момента инвестиционните фондове за недвижими имоти не можеха да инвестират в имотни проекти или сами да предприемат строителни дейности. След въвеждането на промяната това ще им даде право на действие. Инвеститорите ще могат да притежават собствени сгради и да са активни участници на динамичния имотен пазар в страната.

Както Money.bg вече писа, Анкара иска да контролира пазара на недвижими имоти в страната, защото ръстът на цените на фона на инфлацията вече изглежда неудържим. През лятото на 2023-а година наемите в страната скочиха драстично, цените на жилищата също.

Брокери: В момента наблюдаваме охлаждане при сключването на сделки с имоти

Брокери: В момента наблюдаваме охлаждане при сключването на сделки с имоти

Пред Money.bg говорят Мариан Гяурски и Веселина Стоева, съучредители на Асоциация за развитие на брокерите на имоти