2020 г. вероятно ще завърши с около 5% по-малко продажби на жилища в столицата. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, пише в. 24 часа, позовавайки се на прогнози от компания за недвижими имоти.

Пазарът на имоти в София е бил стабилен и без съществени изменения в цените през 2020-а. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11% за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г.

Въпреки COVID-19: Жилищата в София и страната продължават да поскъпват. С колко?

Въпреки COVID-19: Жилищата в София и страната продължават да поскъпват. С колко?

Цените в столицата квартал по квартал

Освен това лихвите по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. И новото строителство не спря, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години. През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2,5% спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Кои са най-желаните села за покупка на къща около София?

Кои са най-желаните села за покупка на къща около София?

Свободните имоти за продажба в някои предпочитани места вече няма

Най-търсени напоследък са тристайните жилища, които изместват търсенето на двустайните. Това вероятно е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за нужния комфорт.

Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради гледките, просторът, светлината, по-малък шум от околни улици и булеварди. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.