Една от най-обсъжданите теми през последните месеци е свързана с цените на имотите по време на и след извънредното положение. Все още има разнородни мнения по въпроса.

Според някои "балонът се спука", според други - цените дори са се повишили.

Но какво точно се случи на пазара на наеми в столицата през второто и третото тримесечие на 2020 г.?

В началото на извънредното положение се наблюдаваше голямо притеснение и от двете страни - наематели и наемодатели. Голяма част от наемателите, работещи в големи фирми, напуснаха квартирите си, тъй като не им беше необходимо да присъстват физически в офисите си и съответно решиха, че няма смисъл да плащат наем в София при положение, че може да работят от родния си дом.

Това доведе до едно пренасищане на предлагането на апартаменти под наем, което се съчета с период, в който активността от страна на наемателите беше минимална и никой, който не изпитваше сериозна нужда от търсене на ново жилище, не се впускаше в подобен тип сделка.

От друга страна, голяма част от наемодателите, в стремежа си да задържат наемателите си, направиха жест към тях и намалиха наема за определен период от време - било то до края на извънредното положение или за 1-3 месеца.

След първоначалния период на адаптация с новата реалност, основните промени на пазара на наеми в София са следните:

Наблюдава се по-засилено предлагане на имоти от същия период през 2019 г. в сравнение с търсенето. Това съответно дава малка преднина на наемателите, които в последните години буквално нямаха избор от повече от 2-3 апартамента, отговарящи на техните критерии. Голяма част от хората смятаха, че цените ще паднат поради по-голямото предлагане, но след направен анализ на реално сключените сделки за второ и трето тримесечие на 2019 и второ и трето тримесечие на 2020 г. цифрите показват следното:

  • Средният наем на едностайни апартаменти в столицата през второ и трето тримесечие на 2019 г. е бил 545лв, докато за същия период през 2020 г. той се намаля до 520лв
  • Ситуацията при двустайните апартаменти е изненадващо по-различна - през 2019 г. средният наем е бил 658 лв. докато през 2020 г. той се покачва до 665 лв.
  • При тристайните апартаменти не се наблюдава голяма разлика - средният наем през 2019 г. е бил 830 лв., докато в момента е 820лв.

Наблюдава се разлика в типа апартаменти, предпочитани от наемателите - докато през 2019 г. най-търсените апартаменти бяха едностайните, то през 2020 г. тристайните заемат по-висока позиция от тях.

Относно районите също се наблюдава леко разместване - през 2019 г. класацията водят източните райони, в момента те отстъпват първото място на южните - голям фактор за това е пускането на третият лъч на метрото - "Хаджи Димитър" - "Красно село". Забелязва се и нарастващ интерес от стана на наемателите към райони като Хаджи Димитър и Сухата река, точно поради тази причина.

Най-голям удар поеха бизнес имотите - въпреки че част от големите компании пазят своите офис площи, дори и да не ги използват, има много по-малки бизнеси, които или драстично намалиха площта на офисите, или преминаха изцяло на работа от вкъщи.

Забелязва се и разлика в цените на имотите в различните сегменти - докато през миналите години всеки имот можеше да намери своя наемател без особено значение в какво състояние е, тъй като търсещите просто нямаха избор, в момента остават заети само апартаменти, които са обзаведени с мебели и техника среден или над средния клас. Наемателите търсят функционалност и практичност.

В заключение можем да кажем, че очакванията на голяма част от хората останаха неосъществени, с изключение на първоначалния период на "страх от непознатото", пазарът на наеми си остана активен като дори в някои сегменти се наблюдава ръст.

Основният съвет, който можем да дадем на всеки, който търси да наеме или отдава имот в момента е, че и двете страни трябва да се съобразяват с промените. Пазарът никога не стои на едно и също ниво. Винаги има ръстове и спадове и всеки един играч, който иска да участва на него трябва да бъде подготвен и за двата етапа.