В началото на новата 2023 година и на фона на поскъпването на имотите в цяла Европа, Турция обяви нова кампания за покупка на собствено жилище, насочена към гражданите със средни доходи. Любопитното в случая е, че въпросните имоти ще бъдат на достъпни цени, съобщава Daily Sabah.

Няколко месеца, след като представи най-големия си проект за социални жилища, целящ да направи много семейства с ниски доходи собственици на жилища на фона на скока на цените на недвижимите имоти и наемите, новата кампания включва ипотеки с по-ниски лихвени проценти и не само това.

Ипотечните заеми със суми до 5 милиона турски лири ($266 823) ще имат падеж до 15 години и лихвите ще започват от 0,69%.

Обявиха колко е инфлацията в Турция за 2022 година, най-много са поскъпнали имотите

Обявиха колко е инфлацията в Турция за 2022 година, най-много са поскъпнали имотите

Кои основни стоки са поскъпнали най-малко през миналата година

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри в средата на септември планове да похарчи около $50 милиарда за изграждане на 500 000 нови жилища и 50 000 офиса за пет години от 2023-а до 2028 година. Той нарече кампанията "най-голямата инициатива на Турция за собствено жилище".

Милиони граждани кандидатстваха за социалния проект, който се фокусира върху семействата с ниски доходи и дава приоритет на пенсионерите, младите хора, младоженците, военните ветерани и на хората в неравностойно положение.

"Сега ние подготвяме програмата "Моят нов дом" за граждани със средни доходи. Тя ще бъде с изгодни тарифи, тригодишна подкрепа от страна на финансовото министерство и план за плащане, базиран на дохода на домакинствата", коментира новата жилищна кампания турският финансов министър.

Кредитите с изгодни лихви ще се отпускат за нови жилища, преди, по време или след строителството. Изпълнителите, които обещават да построят тези жилища, също ще имат обезпечен с кредитни гаранции достъп до финансиране от около 25 милиарда турски лири.

Правителството на Турция настоява за политика на фискални и парични стимули, включително увеличения на заплатите, пенсионни обезщетения, социални помощи, енергийна и селскостопанска подкрепа, за да облекчи натиска върху домакинствата, произтичащ най-вече от растящата инфлация.

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция спадна рязко до 64,27% през декември 2022 година от отчетените 84,39% през ноември.

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Идеята за експанзията е от 2018 година