Жилищната криза в Берлин е не само неприятна за живеещите там, но и за идващите служители, които работят в технологичния сектор. Кризата с имотите е лоша новина за стартъпите в Берлин, които губят важно предимство пред конкурентите си в Лондон, Париж и Силициевата долина.

Това предизвикателство идва за град, който се превърна в третия по големина технологичен център в Европа, най-вече заради по-достъпния си начин на живот, пише Bloomberg.

Вместо да получат жилище за няколко седмици, новопристигналите ИТ служители в Берлин остават с месеци във временни жилища, други са принудени да пътуват до работното място повече от час, а някои дори се отказват от работните си места и напускат Берлин. Високите наеми са проблем за повечето жители, но основният проблем за технологичния сектор в Берлин е липсата на предлагане, което означава, че по-високите заплати не помагат.

Цените на първокласните имоти ще продължат да растат и през 2022-а. Берлин ще е лидер в Европа

Цените на първокласните имоти ще продължат да растат и през 2022-а. Берлин ще е лидер в Европа

Заплахата от въвеждане мерки за охлаждане на пазара, няма да охлади цените

"Ние нямаме достатъчно жилища. За технологичната общност проблемът е наличността", заяви Йоханес Рек, главен изпълнителен директор на базираната в Берлин стартъп GetYourGuide AG.

Това създава проблем не само за компаниите, които се конкурират за таланти по целия свят, но и за самия Берлин. За малко повече от десетилетие градът се превърна от спокоен в недостъпен по отношение на имотния пазар. Ако добре платените служители не могат да си осигурят жилище, както трябва да направи средностатистическия човек?

75% от жителите в града живеят под наем. Това доведе до силен контрол върху наемите за съществуващите наематели.

В края на януари миналата година около 26 000 души в Берлин спят в приюти и нямат постоянен адрес според правителствени данни. По изчисления в Берлин има недостиг 106 000 апартамента.

Технологичният сектор доста помага за създаването на жилищна криза в града, като наема хиляди ИТ работници със заплати, по-високи от повечето местни жители. От средата на 2000-те, когато технологичният бум в Берлин започна, населението се е увеличило с над 300 000 души, а наемите са се увеличили над два пъти.

Тов аоказва натиск върху бизнеса. През последните месеци местни компании като Delivery Hero, Trade Republic Bank GmbH и SoundCloud съкратиха работни места, за да ограничат разходите.

Въпреки тези имотни предизвикателства, технологичният сектор на града набра скорост. Преди спада в индустрията миналата година Берлин изоставаше само от Лондон по отношение на капиталовите инвестиции за стартиращи компании, като компаниите в града са набрали 10,8 милиарда долара само през 2021 г.

Колкото и да е скъп животът в Берлин, той все още е по-достъпен, в сравнение с други технологични центрове. Градът има и други предимства като щедрата социална система на Германия.