Цените на жилищата в САЩ ще паднат с 8% през следващата година, но високите лихви по ипотечните кредити и възможната рецесия ще продължат да влошават достъпността на един от най-големите пазари на имоти в света. Това се казва в нов доклад, на изследователска компания Capital Economics. Според него продажбите ще спаднат и цените на жилищата също ще паднат през следващата година, цитиран от MarketWatch.

Въпреки, че това може да звучи като добра новина за тези, които искат да си купят жилище, всъщност не е точно така. Според Capital Economics покупателната способност на потребителите може да се влоши дори когато цените на жилищата паднат.

"Като се има предвид, че е малко вероятно скоро да видим подобрение в достъпността, много купувачи ще бъдат в изолация от пазара, а други просто няма да искат да направят покупка", се казва в доклада. Офертите стават все по-малко.

 KPMG: Балонът на пазара на имоти в САЩ се пука - спадът на цените с 15% изглежда „консервативен“

KPMG: Балонът на пазара на имоти в САЩ се пука - спадът на цените с 15% изглежда „консервативен“

На годишна база молбите за закупуване на ипотечни кредити са намалели с 41%

Продавачите ще бъдат принудени да приемат сделка на по-ниски цени през следващата година. След средата на 2023 г., когато Capital Economics прогнозира цените на жилищата да паднат с 8% на годишна база, потребителите могат да очакват ръстът на цените да се възстанови до 2,5% до края на 2024 г.

Очаква лихвите по ипотечните кредити да се "задържат близо до 7% през следващата година", което означава, че достъпността ще бъде най-лоша от 1985 г. насам.

За домакинство със среден доход, купуващо жилище на средна цена, вноската по ипотеката, като дял от дохода, се е повишила до 28,5% през октомври 2022 г. от 13,3% през май 2020 г.

Средната обявена цена за жилище в САЩ в момента е 425 000 долара, което е ръст от 13% през последните 12 месеца, според Realtor.com.

Лихвите по ипотечните кредити ще се понижат до 5,75% до края на 2023 г., прогнозират Capital Economics в доклада.

Групата също така очаква, че икономиката на САЩ ще изпадне в "лека рецесия" през 2023 г. и че продажбите на еднофамилни къщи ще паднат до най-ниското ниво от 2011 Очаква започването на строеж на еднофамилни къщи или новото строителство да паднат до най-ниското ниво от 2014 г. Пазарът ще се възстанови през 2024 г.

Въпреки че се очаква цените да паднат, много бъдещи купувачи вероятно ще се насочат към пазара на наеми, защото не могат да си позволят покупка на имоти.