Имотите поскъпват на повечето жилищни пазари в света. На някои пазари по-малко, на други- значително. Сред вторите е и най-голяма икономика в Европа Германия. През третото тримесечие на 2021 г. цените на жилищата в страната са се повишили с 12% на годишна база.

Ако има нещо, което знаем за немския пазар на жилища, то е, че той продължава да става все по-скъп. В началото на януари Федералната статистическа служба Destatis съобщи, че през третото тримесечие на миналата година цените на жилищата са се повишили средно с 12%, в сравнение със същия период на миналата година и това на фона на продължаващата криза. За сравнение цените се повишиха с 10,8% през третото тримесечие. Ръстът в края на годината бележи най-голямото увеличение на цените от 2000 година насам, обобщава сайтът iamexpat.de

Банките в Германия ще трябва да увеличат допълнителния капитал до €22 милиарда заради цените на имотите

Банките в Германия ще трябва да увеличат допълнителния капитал до €22 милиарда заради цените на имотите

Допълнителните буферни изисквания бяха сведени до нула в началото на кризата от регулаторните власти

Базираният във Висбаден статистически институт регистрира увеличение на цените от 14,5% за къщи и апартаменти в седемте най-големи града в Германия: Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф.

Не само в градовете обаче цените скачат до небето. Цените на къщите са скочили в доста от селските райони. В гъсто населените села цените на еднофамилните къщи са се повишили средно с 12% през третото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. Цената на апартаментите тези райони се повиши с 12,3%. В не чак толкова гъсто населените райони цените на еднофамилните жилища се повишили средно с 15,5%, а цената на апартамент с11,2%.

Защо цените на жилищата стават все по-високи?

По думите на експерти има редица причини цените на жилищата продължават да растат толкова бързо. През последното десетилетие влияние оказват няколко фактора - ниските лихвени проценти, нарастващото търсене, липсата на инвестиционни възможности и силната икономика. Цената на строителството също се е увеличила значително - цените на строителните материали като дърво, бетон и стомана се покачват, някои дори двойно. Нещо повече - строителната индустрия е изправена пред недостиг на работна ръка.

Пандемията също оказа влияние върху нарастващите цени на жилищата. Все повече хора работят от вкъщи и все повече от тях се изнасят от градовете, търсят по-евтини и по-хубави къщи в провинцията. Това разбира се доведе до увеличаване на търсенето, което допринесе за повишаване на цените на жилищата.

Като цяло търсенето на жилища се е увеличило в цялата страна, заради значителния приток на хора в градове и в селските райони. По-ниските лихвени проценти доведоха до покачване на цените на жилищата - нещо, което може да се нарече балон. Експертите смятат, че балонът може да се спука, което да доведе до падане на цените на жилищата. Дори това се случи, цените няма да падат до предишното си ниво.