Брокерската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates представи своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за второто тримесечие на 2016 г.

Имотният пазар у нас изживява своя възход от началото на годината с ръст на цените 7 на сто и тенденция до края на 2016 г. поскъпването да надхвърли 12%. Според статистиката на Unique Estates с цел живеене са 81 на сто от сделките, сключени от компанията, а тези с цел инвестиция и последващо отдаване под наем са се увеличили с над 12% през първото полугодие.

Ниските лихвени проценти провокират част от продавачите да инвестират в ремонт на закупени само преди две години жилища, за да ги позиционират във възможно най-високия ценови сегмент и да реализират сделки от 2000 евро/кв.м. Друга любопитна тенденция е едновременното обявяване на имоти за наем и за продажба.

Освен това сгради в проект, които са на добри локации и предлагат качествено нов стандарт на живот и модерни площи и разпределения, започват да се продават още при вземане на разрешение за строеж. Тенденция е вече до получаването на разрешение за ползване на обекта той да е почти напълно продаден.

Регистрираното през първото тримесечие раздвижване и на пазара на луксозни имоти продължава. „Най-много се търсят жилища с площ от 200 кв.м с две и три спални. Изискванията са за самостоятелна баня и дрешник към основната спалня, още просторен хол, отделна кухня. Изключително внимание се отделя и на паркоместата“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

В София остават предпочитанията към централните райони като Докторската градина, където през второто тримесечие е сключена най-скъпата сделка за апартамент на ул. „Оборище“, както и „Лозенец“. Засилен интерес има и към жилищата в кварталите „Изгрев“ и „Дианабад“, които са в близост до Ловния парк и Борисовата градина, както и до метрото.

Отчетените за полугодието средни цени на имотите в София са 772 евро/кв.м, във Варна – 726 евро/кв.м, в Пловдив – 538 евро/кв.м, а в Бургас – 542 евро/кв.м, сочат данните на агенцията.

Значително по-голям е интересът към покупката на апартаменти за сметка на други имоти – 83% от сделките за продажба са на апартаменти, 10% – на къщи, и 7% – на бизнес имоти. 48% от имотите се продават обзаведени, 38% – необзаведени, а 14% – полуобзаведени. Средната квадратура на продадените апартаменти е 160 кв.м, а на къщите – 234 кв.м. При продажбите най-много сделки има в районите Център и Докторска градина, следвани от „Бояна“, „Изгрев“ и „Лозенец“.

При наемите 79% са на апартаменти, 8% – на къщи, и 13% – на бизнес имоти. За разлика от продажбите, при наемите 82% от клиентите предпочитат имотът да е обзаведен, 5% наемат необзаведени жилища, а 13% – полуобзаведени. Средната квадратура на наетите апартаменти е 125 кв.м, а на къщите – 343 кв.м, т.е. предпочитанията са да се наемат по-малки апартаменти и по-големи къщи. Най-много наеми има в „Лозенец“ и Център, следвани от района на Докторска градина, „Бояна“, „Дианабад“ и „Манастирски ливади“.

Запазва се и отбелязаната през първото тримесечие тенденция все повече сделки да се сключват без отстъпка в цената. Максималната възможна корекция в стойността е до 5%, и то в редки случаи. Продължава да се скъсява периодът на взимане на решение – повече от половината сделки (55%) се сключват в рамките на месец, като принос за това имат адекватните цени, отговарящи на търсенето и предлагането.

От Unique Estates очакват летните месеци допълнително да допринесат за ръста на имотния пазар, тъй като в периода юли – август интересът към покупката на жилища нараства с 5 – 10%. „Очакваме да се увеличат покупките на имоти от българи в чужбина поради риска за обезценяване на спестяванията им“, коментира Весела Илиева. Тези прогнози са подплатени от нарасналите с 20% от началото на годината запитвания извън страната към брокерите на агенцията за луксозни недвижими имоти.

„Мениджъри на средни и високи позиции, както и добре платени специалисти по информационни технологии, от сферата на медицината и търговията, на основен трудов договор, със семейства и деца остават основният двигател за растежа на имотния пазар, посочва Весела Илиева. – Те купуват жилища в районите, където досега са били под наем, или се местят в по-престижни квартали.“