Един от най-очакваните самолети в света, Airbus Beluga XL, е вече в употреба и направи първия си оперативен полет на 9 януари 2020 г. Той ще бъде един от най-големите зверове в небето заедно с големите пътнически самолети като Airbus A380 и Boeing 747, пише CNN.

Няма да имате възможността да пътувате в него, но Beluga ще играе важна роля в изграждането на много от търговските пътнически самолети, които ще използваме през следващите десетилетия.

Превозното средство за транспорт на товари е проектирано от Airbus с цел да пренася компонентите си за самолети между производствените обекти в Европа и крайните му монтажни линии в Тулуза, Франция; Хамбург, Германия и Тиендзин, Китай.

Airbus е най-големият производител на самолети за първи път от 2011-а насам

Airbus е най-големият производител на самолети за първи път от 2011-а насам

Европейската компания изпревари американския си конкурент Boeing

Beluga XL е наследник на Beluga, или Airbus A300-600ST, който се използва от 1995 г. Дизайнът му е адаптиран от A330, като инженерите слагат пилотската кабина по-надолу и добавят огромен товарен фюзелаж върху корпуса на самолета, за да създадат отличителната му форма. Той е с 6 метра по-дълъг и 1 метър по-широк от оригинала, което означава, че напречното му сечение е с 8 метра обхват.

Отличителната му форма печели прозвището "летящият кит", което е заради приликата с белия арктически бозайник - белугата. Особената форма е била избрана от служителите на Airbus след анкета, в която са били дадени 6 варианта и е трябвало да изберат своя фаворит. Така с 40% от гласовете, той е станал категоричният победител.

Така или иначе дизайнът освен забавен е и функционален. Огромният товарен отсек е достатъчно голям, за да носи едновременно две крила на A350, докато старата Beluga е можела да транспортира само едно. А носът, наподобяващ този на китовете, подобрява аеродинамичната ефективност на машината. Самолетът е задвижван от два двигателя Rolls-Royce Trent 700, които се използват и при A330.

"Този самолет е, бих казал, емблематичен за нашата компания", казва Бертранд Джордж, ръководител на програмата Beluga XL, пред CNN.

Новите самолети на Airbus ще следят всичко, което правим

Новите самолети на Airbus ще следят всичко, което правим

Компанията вижда потенциал в дигитално оборудваните каюти, които могат да подобрят полета ви и да спестят пари на авиокомпаниите