Сингапур търси някой да построи самолет, но не какъв да е, а най-дългия в света. И е готова да плати колкото трябва за това.

За спечелването на апетитната сделка, обявена от Singapore Airlines, се състезават двата конкурентни производителя - Boeing и Airbus. До края на годината авиолиниите ще трябва да изберат една от компаниите, твърдят запознати.

Засега корпорациите все още само са представили своите първоначални проекти пред ръководството на Singapore Airlines.

И американска, и европейската фирма са готови да изградят най-дългия граждански самолет с два двигателя, който от носа до опашката трябва да е с дължина близка до тази на едно футболно игрище, пише CNN Money.

Моделът на Airbus А350-2000 ще бъде малко повече повече от 78 метра, като ще има места за 400 пътници. От друга страна моделът на Boeing 777-10Х ще бъде дълъг 80 метра и ще побира 450 места.

Това са съответно с 30 и 50 седалки повече в сравнение с настоящите най-големи модели на производителите. Техните цени са съответно 355 и 400 милиона долара. 

Анализатори посочват, че за следващата година Airbus няма ангажименти за разработката на нови самолети, така че може да стартира работата по проекта на Saingapore Airlines веднага. Според тях линията може да бъде пусната до 2021 година.