Напълно действащ изтребител F-16 от 1980 година се продава в Палм Бийч, Флорида само за 8,5 милиона долара. Военният самолет е от Йордания и привлича вниманието за първи път, след като лизинговата компания Jet Lease го обявява за продажба на сайта си.

Машината е уникална, защото не е била демилитаризирана, което е основната разлика между нея и останалите изтребители F-16, които се купуват чрез частни сделки, пише Business Insider, позовавайки се на The Drive.

Самолетът е усъвършенстван и включва модерни функции като Link16 за приемане и изпращане на цифрова информация, система за нощно виждане, датчик за насочени оръжия, както и шлем.

Други актуализации, направени върху изтребителя, му позволяват да лети поне 8000 часа, а максималната му скорост стига до 1 573 мили в час.

Самолетът се предлага на компании за въздушни услуги, които извършват тестове от името на Американското министерство на отбраната. Собственикът на усъвършенствания F-16 трябва да спазва Международния правилник за движение на военна техника, целящ да контролира лицата, които имат достъп до такива машини.

F-16 обаче не е единственият самолет, който Jet Lease предлага. Компанията притежава и актуализирани версии на F-16AM и ВM Block 20 от Йордания. Ако всички самолети бъдат закупени заедно, те могат да съставят частна мини ескадрила.

Изтребителите F-16 се използват от Военновъздушните сили на САЩ и други съюзници на НАТО, включително Белгия, Дания и Холандия. Според информация на Lockheed Martin близо 3000 самолета F-16 са в експлоатация в 25 държави. Йордания купи такива самолети от Белгия и Холандия между 2008 и 2017 година.