Първата в света авиокомпания за товарни дронове с лиценз да оперира в Европа Dronamics, обяви, че е получила обозначителни кодове от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и от Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Dronamics е първата авиокомпания за товарни дронове, която получава тези кодове, което й дава признание наравно с други международни авиокомпании.

Dronamics получи кода за обозначаване на IATA "OY", заедно със счетоводния префикс "651". Кодовете на IATA играят важна роля в авиационната индустрия. Те служат като идентификатори за авиокомпаниите, техните дестинации и документите за товара. Тези кодове позволяват на Dronamics да бъде официално призната като авиокомпания, поддържайки търговски споразумения с други превозвачи на IATA, улеснявайки връзките със спедиторите.

Двубуквеният код на IATA на авиокомпанията "OY" ще се използва обозначение на полетите както за редовни, така и за нередовни полети, осигурявайки стандартизирана идентификация в своите операции. Освен това счетоводният префикс на авиокомпанията "651" дава на Dronamics възможността да издава въздушни товарителници (AWB), улеснявайки безпроблемното качване на товара в рамките на неговата мрежа.

Dronamics вдигна безпилотен товарен самолет в небето

Българска компания вдигна в небето безпилотен товарен самолет

Амбицията на екипа е да промени логистиката в глобален мащаб

В допълнение към кодовете на IATA, Dronamics също така получи кодовете за обозначаване на ICAO, допълнително затвърждавайки присъствието си в глобалната авиационна общност.Тези кодове се използват от пилоти и ръководители на въздушно движение по целия свят за обозначение на полета във въздушното пространство, комуникацията с контрола на въздушното движение и разпространението на важна информация чрез NOTAM (Известие за въздушни мисии). Полетните номера на Dronamics ще започват с 3-буквеното обозначение DXE, а тяхната позивна ще бъде "Черен лебед". 

"Да станем първата авиокомпания за карго дронове с обозначителни кодове на IATA и ICAO е доказателство за пионерския дух на Dronamics и нашата визия за по-бързи, по-евтини и екологични въздушни товари за всички, навсякъде. Това признание от водещата авиационна общност затвърждава позицията ни относно карта на международната авиация", каза Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен директор на Dronamics.

Чрез осигуряване на кодовете за обозначаване на IATA и ICAO, Dronamics затвърди позицията си на първата в света авиокомпания за товарни дронове. Това засилва ангажимента на Dronamics за иновация на въздушния карго със своята дрон технология и отваря нови пътища за сътрудничество, растеж и интеграция в глобалната авиационна екосистема.

Българските дронове над небето на Европа:  Dronamics и Quickstep подписаха договор за производство

Българските дронове над небето на Европа: Dronamics подписа договор за производство с австралийска компания

Търговските полети на компанията са планирани за тази година

Dronamics е първата в света авиокомпания за товарни дронове. Като водещ разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари, неговият флагман Black Swan е в състояние да носи 350 kg (770 lb) на разстояние до 2500 km (1550 мили) до 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен транспорт. Тази доказана технология позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии: от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части.