Българските военновъздушни сили скоро могат да се сдобият с нови "очи" в небето, след като бяха отворени офертите по проект за закупуване на нови 3D радари.

Те ще струват около 400 млн. лева, като вариантите включват 5 различни известни западни производители.

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Букурещ договори доставките на общо 10 такива в следващите години

Контекст: Българското небе се пази от съветски радари, като основният модел е в експлоатация от повече от 40 години. Системите П-37 са разработени през 60-те и са модернизирани на два пъти - през 90-те и в началото на новия век.

Техният експлоатационен "живот" изтича, а освен това те нямат възможностите на съвременните радари, когато става дума за устойчивост на смущения и предаване на информация в реално време, например - към новите изтребители F-16, които България предстои да придобие.

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Киев отбива руските атаки с комбинация от съветски и разнообразни западни комплекси

Старите радари и зенитни ракети са поне толкова голям проблем за сигурността на България, колкото и липсата на възможности за поддръжка на изтребителите МиГ-29 - войната в Украйна доказа колко важна е ефективната противовъздушна отбрана.

Детайли: Министерството на отбраната (МО) е получило предложения за нови трикоординатни радари от пет компании - "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта" (Израел), "Индра" (Испания), "Талес" (Франция).

Ще бъдат закупени общо 7 системи на цена от около 400 млн. лева, стана ясно при отварянето на офертите.

Офертите ще се оценяват на база цена на придобиване и поддръжка, оперативни способности, бойна ефективност, индустриално сътрудничество и гаранционна поддръжка, каза пред агенцията началникът на щаба на ВВС полковник Димитър Георгиев.

Какво предстои: След отварянето на офертите, в определен от министъра на отбраната срок, междуведомствената работна група следва да разгледа, анализира, оцени и класира подадените предложения, съобщава БТА. На следващо открито заседание на групата по проекта ще станат ясни точните финансови параметри на офертите.

По думите на полковник Георгиев при подписване на договор, срокът за доставка е две години, т.е. възможно е още в края на 2025 г. системите да започнат да следят българското небе. Спечелилият конкурса ще е задължен също да предостави интегрирана логистична поддържка за 5 години.