2,2 милиона тона шоколад и шоколадови продукти са изнесени от държавите-членки на Европейския съюз през 2019 г., сочи статистиката на Евростат. Около 66% са изнесени в държави-членки на Съюза.
Най-големите износители на шоколад и шоколад са Германия с 640 000 тона (30% от общия износ), следвана от Белгия с 300 000 тона (14%). Холандия отчита износ от 290 000 тона (13%), следвана от Полша (230 000 тона или 10%) и Италия (180 000 тона или 8%). Тези пет държави-членки на ЕС са изнесли три четвърти от общите шоколадови и шоколадови барове в ЕС.
220 000 тона са внесени от държавите-членки от страни извън ЕС, от които 100 000 тона са от Обединеното кралство и 70 000 тона от Швейцария.
Какаова криза?
Според скорошно проучване на Bloomberg преработката на какао вероятно е спаднала през първото тримесечие на годината заради свиването в търсенето на шоколад от търговците на дребно. Европа, който е най-големият регион по потребление, обработката на какао може да е спаднала с 3% спрямо година по-рано, сочи медианната прогноза на седем анализатори, брокери и преработватели, според проучването.
Прогнозите варират от 1% спад до цели 11%.
"Търсенето на шоколад ще спадне като директен резултат от повишаването на цените и рязкото свиване на икономическия растеж", коментира Ерик Бергман, вицепрезидент на JSG Commodities в Кънектикът. "Пандмията ускорява спада на потреблението, заедно с продължителното намаляване на разходите за луксозни стоки", казва той.