Огромен град на 3400 години беше открит в Ирак, след като нивото на водата в един резервоарите бързо спадна заради екстремна суша в района. Кюрдски и немски археолози са открили селището в язовира Мосул, по поречието на река Тигър в района на Кюрдистан в Северен Ирак, през януари и февруари.

Смята се, че археологическият обект е градът Захику от бронзовата епоха, основен център на империята Митани, която е управлявала от 1550 до 1350 г. пр.н.е.

Територията на кралството се простира от Средиземно море до Северен Ирак според младши професора в катедрата по близкоизточна археология от University of Freiburg Ивана Пулжиц и един от директорите на проекта.

Надпревара с времето

Древният град Захику е потопен под вода след като иракското правителство строи язовир Мосул през 80-те години на миналия век.

"Времето ни притискаше и се наложи да ние копаем в минусови температури, сняг, градушка, дъжд, дори бури, както и от време на време слънчеви дни, без да знаем кога водата ще се покачи отново и колко време ще имаме", казва Пулжиц, цитирана от CNN.

Древният град обаче отново е потопен, но изследователите успяха да каталогизират голяма част от мястото.

Освен дворец, сред откритията има укрепление с кули и стени и сграда за съхранение на няколко етажа. Голяма част от конструкциите са направени от изсушени на слънце тухли, които обикновено не биха устояли толкова дълго време под вода, смятат изследователи. Градът е претърпял земетресение около 1350 г. пр. н. е. и части от горните стени се срутили и покрили сградите.

Снимка 578417
Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Парадоксално във века на ракетите, компютрите и смартфоните, но наистина мнозина изследователи са на това мнение

Препратки от миналото

Съвсем малко се знае за древните хора от империята Митани, които са построили града. Това се дължи на факта, че не е идентифицирана столицата на империята и не са открити техните архиви. Въпреки това, някои артефакти, открити по време на последните разкопки, биха могли да помогнат да се даде някаква представа за жителите на града.

Археолозите са открили керамични съдове, които съдържат над 100 глинени клинописни плочи. Смята се, че са от средноасирийския период от 1350 до 1100 г. пр. н. е. и може по този начин да се хвърли светлина върху гибелта на града и възхода на асирийското управление в района.

"Цяло чудо е, че клинописните плочки, изработени от неизпечена глина, са оцелели толкова много десетилетия под вода", каза Петер Пфицнер, който е професор по археология на Близкия изток в университета в Тюбинген и един от ръководителите на разкопките.

Засега всички артефакти, които са били намерени, включително плочите, се съхраняват в Националния музей Дахук.