През последните няколко месеца пандемията засегна сериозно много от индустриите у нас, а в резултат се появиха опасения за освобождаване на хора и фалити. Първите данни за март и април показаха, че притесненията са основателни поне що се отнася до съкращенията на хора, като те показаха покачване на безработицата, която мина 10% в повече от 10 области в страната.

На фона на тежката ситуация, в която се намира бизнесът, някои сектори обаче успяха да запазят бизнеса си и дори започнаха да наемат нови служители. Един от добрите примери в тази посока е този на информационните технологии и аутсорсинга.

"Повечето индустрии са засегнати от създалата се ситуация и невъзможността да продължат предоставянето на услуги, но има и такива, които все пак успяха да запазят баланс и да продължат да функционират без значителни промени в ежедневните дейности", коментира Борислава Иванова, която е ръководител "Човешки ресурси" в специализираната в предоставянето на услуги за ИТ бизнеса "Модис България".

Modis наема 200 души в нов офис в Пловдив

Международен ИТ лидер наема 200 души в нов офис в Пловдив

Екипът в града вече наброява 70 служители

"Такива сектори се откроиха още в началото на извънредното положение - фармацевтичният бизнес, търговията с хранителни стоки, онлайн търговията. Освен тях откриваме и сектори като ИТ и аутсорсинг, които продължават да предлагат заетост и осигуряват непрекъсваемост на бизнеса", посочи тя в интервю за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Според нея въпреки първите данни за нарастване нивото на безработицата в страната все още не може да се говори за обръщане на тенденцията на пазара на труда от недостиг на кадри само преди месеци до излишък на такива.

"Много сектори и бизнес индустрии като ресторантьорство, хотелиерство, туризъм, спорт, бяха притиснати от ситуацията и принудени да затворят обектите си и да спрат да функционират. Това води след себе си краткосрочни последици и промени в пазара на труда. Отчита се спад в търсенето на кадри и завишаване на безработицата, но не и излишък", обясни тя.

Борислава Иванова смята, че голяма част от специалистите, които са били заети в най-засегнатите сектори, лесно биха могли да потърсят алтернатива и да се преквалифицират, като си намерят работа в други индустрии. По нейните думи това важи до голяма степен за кадрите от туризма с добро ниво на владеене на чужди езици, които намират реализация в аутсорсинг индустрията.

През първите седмици на извънредното положение: Безработицата мина 10% в 11 области

През първите седмици на извънредното положение: Безработицата мина 10% в 11 области

Най-висока е тя във Видин, Монтана и Силистра, показват данни на Агенция за заетостта

"В аутсорсинг сектора продължават да се търсят специалисти с езикови познания за техническа поддръжка и обслужване на клиенти, за които основно изискване е владеене писмено и говоримо на определен език. Друга голяма група са софтуерните разработчици и инженери. От тях се изискват по-високи технически познания и опит при работа с различни софтуери и програми", посочи тя.

В самата "Модис България", която развива дейности в тази сфера, също успява да намери хора за повече от 100 свободни позиции в периода на кризата.

"През този период получихме 4 пъти повече автобиографии в сравнение със същия период миналата година, което ни даде възможност за по-бързо затваряне на по-голяма част от позициите", каза тя и добави, че само от март насам компанията е успяла да наеме над 150 души.

През последните години именно ИТ и аутсорсинг сектора бяха двигател за бързия растеж на заплатите в страната що се отнася до столицата и другите големи градове в страната. Но Борислава Иванова смята, че засега е трудно да се прогнозира накъде ще вървят възнагражденията в тази сфера след коронакризата.

Ozone.bg активно наема хора в разгара на кризата с коронавируса

Българският онлайн лидер, който наема служители в разгара на коронакризата

Дружеството оперира в един от малкото печеливши сектори в разгара на епидемията

"На този етап е прекалено рано да се каже дали ще има нарастване на възнагражденията като цяло. Въвеждането на извънредното положение с толкова сериозни и продължителни мерки, които се предвижда да останат и за в бъдеще, наложи много бързо преразглеждане на годишните бюджети, разходи и тяхното оптимизиране", обясни това.

"Голяма част от компаниите замразиха процеса по увеличаване на възнаграждения запазиха нивата на заплатите, с цел осигуряване на стабилност и непрекъснатост на бизнеса за по-дълъг период. Не е изключено след овладяването на ситуацията от пандемията, да се наблюдава увеличение на възнагражденията в ИТ сектора", заключи Иванова.