Кой печели от бума на AI технологиите през последните месеци? За Microsoft и Google все още не е съвсем ясно, но за Дженсън Хуанг и компанията му Nvidia това е наистина "златна мина".

Според Bloomberg Billionaires Index личното му състояние е скочило с 98% за една година до 27,3 млрд. долара, което го прави 47-ият най-богат човек в света.

Контекст: За да бъде възможна "магията" на чат ботовете и арт платформите е нужна изчислителна мощ и специализиран хардуер. Голяма част от него се произвежда именно от Nvidia - компания, направила първите си милиарди с видеокартите си по време на експлозията на PC гейминга в края на 90-те.

Ето тук разказваме малко повече за него:

Дженсън Хуанг, който печели от всяка технологична иновация вече 30 години

Той печели от всяка технологична иновация вече 30 г. Печелим и ние

Босът на Nvidia прави смели, но точни залози за бъдещето на компютърните игри, криптовалутите, автономните автомобили, AI и не само

Архитектурата на графичните ускорители ги прави много подходящи за специфичните AI задачи и в момента специализираните модели са особено търсени - и то на пазар, който според анализаторите ще стигне 2 трлн. долара през 2030 г. с навлизане в транспорта, здравеопазването, бизнес анализа и ред други.

Още нещо: Щом Хуанг вече е в Топ 50 на най-богатите в света, логично е да се предположи, че и компанията му се справя добре. Това е меко казано вярно.

Nvidia отчитат приходи от 6,05 млрд. долара само през тримесечието, приключващо през януари тази година - а AI истерията се засили през месеците, минали от тогава.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители

В момента акциите на компанията отчитат 114% ръст на годишна база и така представянето им е най-доброто в рамките на индекса S&P 500. С пазарната си оценка от близо 783 млрд. долара, Nvidia е най-големият производител на чипове в света.

От друга страна: Изкуственият интелект все още не е достигнал до фаза, в която машините реално "разсъждават" - по-скоро алгоритмите правят "предположения" на база огромни масиви от данни, с които са обучавани. Според някои експерти следващата стъпка в AI ще изисква различен подход - и, може би, различен хардуер като квантовите компютри.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

Ако Nvidia не се адаптира достатъчно бързо, това може да удари сериозно по бизнеса ѝ.