Индийският миилардер Гаутам Адани, най-ботатият човек в цяла Азия, изтри цели $25 милиарда от своето богатство и то само за ден. Това е най-голямата еднодневна загуба за азиатски милиардер в историята, след като политическа партия, начело с Моди, не успя да постигне убедителната изборна победа, която му даваха екзитполовете, пише Reuters. Това е необичайна изборна спънка за ръководител, който има силен контрол върху политиката в страната.

Късно снощи и след преброяването на повечето места партията на Моди "Бхаратия Джаната" е напът да получи около 240 места в 543-местната долна камара на индийския парламент, като губи абсолютното си мнозинство, което постигна два пъти на предишни избори. Заедно със съюзниците си от Националния демократичен съюз управляващата партия получава 292 места. Премиерът си беше поставил цел от 400 места за съюза, но омаловажи спънката.

Снимка 607533

Източник: Bloomberg

Анализатори коментират, че резултатът от изборите е удар за индийския милиардер, който доминира на политическата сцена в Индия през последното десетилетие.

Една година и куп скандали по-късно: Адани отново е най-богатият в Азия

Една година и куп скандали по-късно: Адани отново е най-богатият в Азия

Той беше обвинен в борсови машинации

Акциите на всички десет компании в Adani Group изтриха почти $45 милиарда от пазарната стойност на конгломерата. Влиятелният милиардер обвърза инфраструктурната си империя с плановете за развитие на премиера и има отдавнашни отношения с него. Днешният спад е най-големият за един ден в историята на конгломерата, оценаван на $189 милиардаа. Той е по-голям от удара, който понесе компанията от твърденията на Hindenburg Research за корпоративни нередности преди повече от година.

Изтриването на богатството на Адани е четвъртото по големина за един ден в историята, предизвикано от пазарни колебания, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Значителната загуба е надмината само от Илон Мъск и Марк Зукърбърг. Тя стана причина Адани да загуби титлата си на най-богатия човек в Азия и стопи състоянието му до $97,5 милиарда.

Българската компания за търговия с оръжие Armaco ще прави бизнес с компания на индиеца Гаутам Адани

Българска компания за търговия с оръжие ще прави бизнес с най-богатия човек в Индия

Новото предприятие ще произвежда консумативи и оборудване за индийските въоръжени сили