Финансовите пирамиди са опасни с това, че техните организатори използват доверието на хората, разказвайки за много привлекателни условия, а след това присвояват предоставените им пари. А когато лихвите по депозити в банки практически са отрицателни, възможно е нови проекти с висока доходност на инвестициите, и то за кратко време, да изглеждат много изгодни - но това е така само на пръв поглед.

Финансовите пирамиди могат да изглеждат по различен начин, като например фирми за бързи кредити, които отпускат заеми с високи лихви. Други пък обявяват, че са открили нова много доходоносна бизнес ниша. Зад външните различия се крие общото - тези проекти нямат никакъв реален бизнес. "Пирамидите" се разплащат с едни инвеститори за сметка на други. Участниците в "пирамидите" получават пари от новите членове на структурата, като идеята е те постоянно да нарастват. Като правило, печеливши се оказват дошлите в самото начало, т.е. само при тях вложенията им носят доходност. Но колкото повече расте "пирамидата", толкова по-голям става рискът тя да се срути. И тогава присъединилите се по-късно губят всичко, вложено в проекта, оказал се "пирамида". Затова е много важно да разпознаем поне основните признаци, характерни за финансовите пирамиди.

Първият признак на "пирамидите" е доста завишената доходност спрямо пазарната в дадения сектор, и то обещавана на всички вложители. Покрай част от тези компании се носят легенди, как основателите им са открили доходоносната "златна ниша" на пазара. Но обикновено такива компании са "кухи", т.е. нямат счетоводни документи, които да потвърдят тяхната реална икономическа дейност и съответно приходи. А в случай че на сайта им има показани различни сертификати, те трябва внимателно да се проверят при регулаторите, които евентуално са ги издали, защото може да са подправени. Практиката показва, че в много от случаите финансовите пирамиди нямат разрешение за работа от съответните държавни регулатори.

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

През първото тримесечие са идентифицирани 361 нелегални финансови компании

Друг характерен признак за "пирамидите" е искането да бъдат привлечени нови участници, което пък ще ви донесе допълнителни средства. Съмнение трябва да предизвика и фактът, че потенциално "високо печелившият" проект е създаден съвсем наскоро.

Отличителен белег на много от финансовите пирамиди, маскирани като печеливши проекти, е масираната и дори агресивна рекламна кампания, вкл. и чрез шоу спектакли. Отрицателен пример през последните години в това отношение е и българката Ружа Игнатова, която сама се наричаше "криптокралица". Тя твърдеше, че е изобретила криптовалутата OneCoin, която може да се конкурира с биткойна, и така е привлякла милиардни инвестиции.

В началото на юли 2016 г. бизнес дамата се качва да говори на сцената на стадион "Уембли", съпровождана от възторжените викове на събралата се тълпа. Игнатова е облечена във вечерна рокля и носи много скъпи на вид колиета на шията си, "доказателство" за успеха на проекта й. Ружа Игнатова твърди пред събралото се множество, че нейният проект OneCoin скоро ще стане най-успешната в света криптовалута, с която "всички и навсякъде ще се разплащат". Разбира се, това се оказва пълна измама. От 2017 г. Ружа Игнатова се укрива с присвоените средства (печалбата на компанията й за 2 години е 2,5 млрд. долара), тъй като има повдигнати обвинения от прокуратурата на САЩ за присвояване, измама с ценни книжа, пране на пари и др. Смята се, че в измамната финансова схема на Игнатова са попаднали общо около 3 млн. инвеститори, главно от САЩ.