"Всички проблеми, с които се борим днес в Америка, произтичат от необмислената имиграционна политика на индианците", казва през 70-те години на миналия век американският комик, политик и многократен кандидат за президент Пат Полсън, цитиран от Sunday Posts.

Той определено е бил прав, както разбираме в днешно време. Днес, близо 562-те индиански племена в резерватите на Америка са "суверенни" от правна гледна точка. И правят пари от това чрез бизнес, забранен за другите американци.

Снимка 268081

Източник: iStock

Американското правителство все пак е поставило определени условия - племената не могат да създават армии или да въвеждат собствена валута. Освен принадлежност към собствената "нация", индианците автоматично получават и американско гражданство, но не и обратното.

Вечният недостиг на работна ръка настъпва в Америка

Вечният недостиг на работна ръка настъпва в Америка

Какви промени ще донесе това на пазара на труда?

Индиански бизнес

През 90-те години на миналия век, племената откриват, че могат да създават закони, които не важат в останалата част от САЩ. И така в резерватите се появяват наистина много "Пушални" - Smoke Shops, които продават най-обикновени цигари. Дали индианците пушат повече от останалите американци? Не, просто много племена съзнателно са понижили по законодателен път акциза върху тютюна толкова много, че да могат да продават цигари на белите от съседните области на значително по-ниски цени, от което печелят цяло състояние. Буквално.

Това обаче е нищо спрямо откриването на хазартните игри, които в САЩ са строго регулирани и забранени навсякъде извън Атланта и Лас Вегас. На този фон около 240 индиански племена днес управляват близо 460 казина, в повечето случаи с огромен успех.

Доходи за милиони долари, въпреки безработицата

Според това колко добра е сделката, сключена между индианците и инвеститорите, които носят със себе си капитали и ноу-хау, индианските казина могат да носят милиарди долари приходи. Има племена, които всяка година дават на всеки свой член по $1 милион при почти 100 % безработица.

Резерватите, в които няма казина, все още страдат от тежка бедност - това се резерватите, които са силно отдалечени от градовете на белите. Въпреки тях, индианците са сред най-богатите малцинства в САЩ.

Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт

Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт

Най-неочакваните нации в света попадат сред 10-те най-хазартни страни