Син на руски олигарх заяви, че е изгубил активи за 50 милиона долара в "рискови" сделки, докато е бил в университета. Парите са били изтъргувани от него, а не са изчезнали, защото той ги е скрил от майка си.

27-годишният Темур Ахмедов - син на руския олигарх Фархад Ахмедов от бившата му жена Татяна Ахмедова - е в центъра на най-новата съдебна битка по най-голямото дело за развод във Великобритания, пише Bloomberg.

Майката обвинява сина, че той е прикрил сумите, така че да защити баща си след време при евентуален развод. От своя страна, Темур твърди, че парите са загубени при "рискови" сделки, докато е бил в Лондонското училище по икономика, като майка му била наясно с това и дори го утешавала за финансовите загуби.

"Това, че сумите са астрономически, не се отнася към случая. Някои от изключително богатите хора разхищават и дават на децата си невъобразими суми. Точно това направиха Фархад и Татяна по време на брака си", заяви адвокатът на Темур Робърт Леви в съдебната декларация.

Русия: Олигархичният капитал получава нов подарък

Русия: Олигархичният капитал получава нов подарък

Данъкът от доходи в чужбина за някои може да падне 200 пъти

Искът срещу Темур е внесен в съд в Лондон. С него Татяна обвинява сина си, че помагал "с цялото си сърце" на бившия й съпруг. Тя се опитва да си върне одобреното от съда изплащане на 450 милиона паунда (596 милиона долара) обезщетение, след като Фархад Ахмедов отказа да плати сумата, оставяйки я да води дела в поне шест държави. Ахмедова е категорична, че двата мъже са работили заедно, за да скрият парите.

Голяма част от богатството на бащата идва през ноември 2012 година, когато той продаде дела си в руски производител на газ за 1,4 милиарда долара.

Досега съдебната борба между двойката доведе до неуспешни юридически опити за изземване и на други активи. Например 115-метрова суперяхта, която някога беше собственост на Роман Абрамович. Към момента яхтата е в Дубай. Други претенции бяха предявени спрямо колекцията от модерно изкуство на Ахмедов, която възлиза на обща стойност над 140 милиона долара. Тя се помещава в защитено складово пространство в Лихтенщайн, известно още като "Къщата на съкровищата".

Изслушването по делото тази седмица е съсредоточено обаче върху видимото богатство на Темур. Адвокатският екип на Татяна посочи, че съдията по делото - Гуинет Ноулс, може да нареди продажбата на апартамента на Темур в Лондон. Имотът беше закупен първоначално на цена от 29 милиона паунда.

"За мен дневната търговия е равна на хазарта", коментира майката пред съда.

Руски милиардер губи луксозна яхта или $585 милиона заради непризнат развод

Руски милиардер губи луксозна яхта или $585 милиона заради непризнат развод

Газовият магнат Фархад Ахмедов губи съдебните битки и в Лондон, и в Москва

Очаква се Темур да даде показания по-късно през седмицата, след като се оказа, че той е заминал за Москва и не е бил в Лондон, когато е трябвало да се проведе неговото изслушване. Като причина младежът посочил пред съдията, че бил стресиран и уплашен. Синът признал, че е изчезнал буквално часове преди изслушването, както и че се е опитал да предотврати предаването на някои от устройствата си. А по този начин той е нарушил съдебно разпореждане. Според адвоката му обаче неговото изявление било "огромно признание".

Основното за случая на Темур, както той самия заявява, е, че майка му е била наясно с неговите действия. Дори и Татяна да не е одобрявала сделките на младежа, действията на Темур никога не са били част от какъвто и да е опит парите да се поставят извън нейния обсег. Но Татяна каза, че най-големият й син е изиграл водеща роля в плана с баща си и е участвал в неговите схеми още през септември 2015 година, преди да се стигне до развода през 2016 година.

"Ако проблемът с Татяна не съществуваше, баща ми нямаше да премести никъде активите си", пише Темур в имейл.

Руските олигарси обедняха с $32 милиарда. Кои са 10-те най-богати?

Руските олигарси обедняха с $32 милиарда. Кои са 10-те най-богати?

Леонид Михелсон и Генадий Тимченко губят най-много тази годината