Какво е да бъдеш милиардер? Всеки от нас някога си е задавал този въпрос, но трудно можем да си го представим. Част от днешните супербогаташи обаче някога са се питали същото и надали са можели да си дадат отговор. Те обаче са имали достатъчно добри идеи, амбиция и хъс, за да успеят да се превърнат в едни от най-успешните бизнесмени в света. 

Business Insider публикува историите на осем от милиардерите, успели да натрупат богатството си благодарение на собствените си усилия и на нищо друго. Ето ги и тях:

8. Лари Пейдж

Богатство: 38,5 милиарда долара

Държава: САЩ

Години: 42

Индустрия: Технологии

Компания: Google

Като докторант в Станфордския университет през 1998 г. Пейдж, заедно със своя колега Сергей Брин, създава BackRub, който е ранен прототип на интернет търсачките. След време проектът прераства в познатия в цял свят Google, който вече е дъщерна фирма на корпорацията Alphabet. Компанията-майка е една от най-бързо растящите в света с капитал от над 500 милиарда долара.

Как да станеш успешен мениджър според Google

Как да станеш успешен мениджър според Google

От интернет компанията посочват осемте характеристики на добрия лидер

7. Инвар Кампрад

Богатство: 39,3 милиарда долара

Държава: Швеция

Години: 89

Индустрия: Търговия

Компания: IKEA

Само на 17 години Кампрад създава IKEA, която днес е най-големият търговец на мебели и стоки за дома, чиито продажби възлизат на 33 милиарда долара. От самото начало той се придържал към своята стратегия – да осигури „вечен живот” на своята фирма, като не я пуска на фондовия пазар и създаде сложна корпоративна структура, която да я предпазва от сътресения.

6. Майкъл Блумбърг

Богатство: 42,1 милиарда долара

Държава: САЩ

Години: 73

Индустрия: Финансови услуги

Компания: Bloomberg

Майкъл Блумбърг открива своята финансова компания през 1981 г., след като напуска поста си в инвестиционната банка Salomon Brothers, където работи от завършването си в Харвард през 1966 г. През 1990 г. към основния бизнес той създава медийна компания.

5. Марк Зукърбърг

Богатство: 42,8 милиарда долара

Държава: САЩ

Години: 31

Индустрия: Технологии

Компания: Facebook

През 2004 г. 19-годишният тогава Марк пуска сайга TheFacebook.com, която след време се превръща в най-голямата социална мрежа в света. Той прекъсва следването си в Харвард и се заема с работата на главен изпълнителен директор в интернет компанията. Днес Facebook има над милиард активни потребители дневно и капитал от 275 милиарда долара. Самият Зукърбърг е най-младият сред 50-те най-богати хора в света.

Шефът на Facebook вече е шестият най-богат човек на Земята

Шефът на Facebook вече е шестият най-богат човек на Земята

Днес състоянието му набъбна с 5,5 млрд. долара

4. Джеф Безос

Богатство: 56,6 милиарда долара

Държава: САЩ

Години: 51

Индустрия: Технологии

Компания: Amazon

Безос успя да натрупа богатство, след като отвори вратата за необятните възможности на онлайн търговията. След като известно време се занимава с финанси на Уолстрийт, през 1994 г. той пуска сайта Amazon.com, като първоначално работи в гаража пред дома си в Сиатъл. Компанията стана публична три години по-късно, а продажбите й за 2015 г. се изчисляват на 107 милиарда долара.

3. Уорън Бъфет

Богатство: 60,7 милиарда долара

Държава: САЩ

Години: 85

Индустрия: Инвестиции

Компания: Berkshire Hathaway

Мултимилиардерът Уорън Бъфет определено знае как се изкарват пари. Като дете той раздава вестници по домовете със своето колело, а на 11 години купува първите си акции на Cities Service Preferred за 38 долара единична цена и ги продава с 5 долара по-скъпо. Не го приемат в Харвард и Бъфет отива да учи в бизнес училището на Колумбийския университет. През 1969 г. той купува текстилната компания Berkshire Hathaway и я превръща в холдинг, привлякъл огромни инвестиции.

2. Амансио Ортега

Богатство: 66,8 милиарда долара

Държава: Испания

Години: 79

Индустрия: Търговия

Компания: Inditex

Ортега е вторият най-богат човек в света и първият в Европа. Той успява да натрупа състояние от над 66 милиарда долара благодарение на контрола върху испанския лидер в модната индустрия Inditex. Започнал като доставчик в местния магазин за дрехи на 14 години, Ортега успява да развие компанията и я превръща в най-голямата модна империя в момента с 230 търговски обекта в 48 държави. Най-популярният бранд на корпорацията е Zara.

1. Бил Гейтс

Богатство: 87,4 милиарда долара

Държава: САЩ

Години: 60

Индустрия: Технологии

Компания: Microsoft

Едва 20-годишен, заедно със своя съмишленик Пол Алън, Гейтс създава една от най-големите компании в момента – Microsoft. Единадесет години по-късно фирмата става публична, като търговията на нейните акции превръща Бил Гейтс в милиардер. Той е главен изпълнителен директор на компанията до 2000 г. и най-големият акционер в нея до 2014 г. Въпреки че все още е в борда на директорите, днес Гейтс не е така обвързан с дейността на Microsoft.