Чуждестранен инвеститор ще може да придобие българско гражданство, ако пребивава постоянно поне от една година и е вложил не по-малко от 1 милион лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, съобщи БНР.

Условията, които записаха депутатите, са това дружество да не е обявено в несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към общината, нито неизплатени заплати към работници и служители.

Статут на постоянно пребиваващ у нас ще могат да получат чужди инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството.

В резултат на това трябва да са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материали и нематериални активи в размер също не по-малък от 4 милиона лева и да са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Депутатите удължиха и срока на действие на временната комисия за проверка на всички действия и решения по проекта за АЕЦ "Белене" до 29-и март 2013-а година.