Аржентинската петролна компания Pluspetrol съобщи в събота, че губи всекидневно около $2.4 милиона от спирането на производството, наложено от протеста на стотици перуански индианци, окупирали петролните кладенци на компанията - предаде Reuters.От Плуспетрол съобщават също така, че някои от техните работници са били държани като заложници.

Нефтените находища, разработвани от аржентинската компания, се намират в амазонския регион в Северно Перу. Производството в тях е спряло, защото местните жители смятат, че то уврежда околната среда.

Правителството се стреми да осъществи посредничество между нефтената компания и общността на индианците ачуар, за да прекрати протеста, започнал преди две седмици. Разговорите до този момент не са дали резултат.

„До този момент сме спрели производството на 40,000 барела нефт дневно, което по цени 58 или 60 долара за барел означава средно 2.4 милиона долара пропуснати приходи дневно" - казва Роберто Рамало, главен мениджър на Pluspetrol Norte.

Правителството каза в петък, че очаква протестът да приключи в събота, но Рамало съобщава, че въоръжени местни хора остават на нефтените полета на компанията. „В неделя или ще имаме споразумение, или преговорите ще бъдат провалени."

Рамало казва, че протестиращите са освободили някои малки кладенеца, което означава, че компанията е възстановила част от продукцията си. По-рано през седмицата бе съобщен спад от 50,000 барела дневно.

Министерството на енергията и мините съобщава, че половината от националния добив е засегнат от протестите.