Средства за 5-процентно увеличение на учителските заплати от 1 юли са заложени в делегираните бюджети. Това обяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, съобщава Дарик.

Идеята е заплащането да бъде обвързано в известна степен с качеството на образование.

„Не може само да увеличаваме заплати и това да не бъде обвързано с качество. Правят се разчети в министерството, мога да гарантирам за началните заплати, и са отделени 10 милиона лева. Те са необходими, за да гарантираме досегашните заплати на учителите. Знаете, че миналата година 9,4 милиона лева не достигнаха. За да не се получи пак, ги залагаме в делегираните бюджети", коментира министърът.

Проф. Анелия Клисарова заяви още, че не очаква провали при започващото днес записване за матурите. Графиците за провеждане на зрелостните изпити ще бъдат съобразени и няма да има провеждане на две матури в един ден.

Във Варна проф. Анелия Клисарова присъства на подписването на договор за сътрудничество между Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" и Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец". Една от целите е поддържане на високо ниво на образование и квалификазия, като се интегрират двете системи - на средното и висшето образование.

„Това е един много добър модел и мисля, че на колкото повече места се приложи, ще бъде по-добре. Това помага и на средното, и на висшето образование. Гордост за Варна е, че такава знакова гимназия и такова училище направиха първите крачки. Не е необходимо да се променят закони, за да се осъществят идеята и планът", изтъкна проф. Клисарова.
Според министъра, ръководството на Висшето училище ще реши дали да въведе привилегии при приема за ученици, завършили Морската гимназия.

„Когато се уеднаквят плановете и програмите, в по-напреднал стадий, когато в професионалното образование знаете, че ще има кредити, част от тези кредити да бъдат признати за висшето образование. Tова ще облекчи и двете системи, а и самите млади хора", допълни образователният министър.