Ръста на продажбите на дребно в САЩ е по-малък от очаквания, което дава сигнал, че ефектът от върнатите през май данъци от федералното правителство вече преминава.

Увеличението на продажбите на дребно с 0.1% през юни е най-малкото от февруари насам и следва отчетения за май ръст от 0.8%.

Очакванията на икономистите бяха за покачване на продажбите на дребно на месечна база с 0.3%.

При изчисляването на индикатора не се включват услугите, застраховките, таксите за правни услуги и други подобни.

Данните публикувани днес от Министерството на търговията увеличават притесненията, че домакинствата може да ограничат разходите си заради спада на цените на имотите, високата стойност на горивата и спада на заетостта в САЩ.

Продажбите с изключение на автомобилите са нараснали с 0.8% през юни, но прогнозите бяха за покачване с 1.0%.

Американците са купували по-малко коли, мебели, електроника и строителни материали.

Днешният доклад показва, че продажбите на автомобили и автомобилни части е намаляло с 3.3%, което е най-голям спад от февруари 2006 година.

Тази информация съвпада с прогнозите на производителите, които сигнализираха, че американците се отказват от големи покупки.

Колите и лекотоварните камиони продадени през юни са 13.6 милиона, което е най-слабия резултат от 1993 година.

Продажбите на мебели са намалели с 1.4%, а тези на електроника на дребно с 0.6%, което е най-големия спад и за двата сектора от началото на годината.

Продажбите на горива на бензиностанциите с изключение на бензина са намалели с 0.5%, но включвайки го в сметката, от Министерството на търговията са отчели ръст с 4.6%, което се дължи на поскъпването на бензина и началото на сезона на отпуските.

Покачването на цената на бензина може би е причина и за намалението на посещенията на американците в ресторанти.

Продажбите в сектора на хранителните услуги и баровете са отчели спад с 0.2%.

В същото време инфлационният натиск в САЩ се засилва. Днес бяха публикувани и данните за производствените цени в страната.

През юни темпът на поскъпването с изключение на хранителната и енергийната промишленост се запази същия като през май - 0.2% на месечна и 3.0% на годишна база.

При изчислението на всички цени на входа и на изхода обаче поскъпването за юни достига 1.8% на месечна и 9.2% на годишна база, спрямо съответно 1.4% и 7.2% за май