Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за четвъртата сесия на Междуправителствената българо-молдовска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе на 17-18 октомври в София, съобщиха от пресцентъра на МС.

В областта на взаимната търговия се предвижда да бъдат разгледани възможностите за увеличаване обема на взаимния стокообмен и на българския износ.

Българският износ през 2005 г. и първите шест месеца на текущата година отчете стойности от съответно 20,4 млн. щ. д. и 9,3 млн. щ. д., но износът все още е далеч от предишните нива.
Вносът от Молдова през 2005 г. и първите шест месеца на текущата година стойностите са съответно 6,4 млн. щ. д. и 4,2 млн. щ. д.

Във взаимната търговия реализираме традиционно положително салдо, което през последните години намалява за сметка на по-високите темпове на нарастването на вноса. Съществуват реални възможности за увеличение на българския износ на различни видове машини и апарати, медикаменти, козметика и други изделия на химическата промишленост, консумативи за винопроизводството, хранителни стоки и др, съобщават от МС.

На сесията ще бъдат разгледани възможностите за по-широк обмен на правно-нормативна и пазарна информация, активизиране на взаимодействието между специализираните структури за насърчаване на търговията и предприемаческите сдружения, подпомагане на деловите контакти между фирмите, по-активно участие в панаири и изложения на територията на двете страни, търсене на възможности за преодоляването на проблемите по финансирането и застраховането на външнотърговските сделки и др.

Във връзка с присъединяването на България в ЕС предстои прекратяване на двустранните договори, третиращи въпросите на търговската политика - Спогодбата за търговско-икономическо сътрудничество и Споразумението за свободна търговия. От българска страна е подготвен проект на ново споразумение за икономическо сътрудничество, който е изпратен на молдовската страна официално, с нота на МВнР, за обсъждане и подписване. Целта е новото споразумение да влезе в сила след прекратяване действието на действащата спогодба за търговско-икономическо сътрудничество.

В областта на промишленото сътрудничество ще бъдат разгледани възможностите за създаване на съвместни предприятия, промишлени и технологични паркове, извършване на съвместни експериментални и строителни работи.

Относно инвестиционното сътрудничество ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество при изграждането на съвместни предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост, производството на машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост, винопроизводството и др.

В областта на енергетиката ще бъде обсъдена възможността за взаимна подкрепа при участието в съвместни проекти за осигуряване на енергоресурси и при участието в регионални инициативи.

Сътрудничеството в областта на туризма е важно направление в двустранните отношения. За първото полугодие на 2006 г. броят на молдовските туристи е 7600 (27% увеличение в сравнение с предходната година).

Ще бъдат разгледани възможностите за безплатно показване на рекламиращи туризма филми по телевизионните канали в двете страни, както и организиране чрез масмедиите на информационни борси за представителите на туризма от двете страни.

В областта на селското стопанство се предвижда да бъдат обсъдени конкретни въпроси на сътрудничество в производството и търговията със селскостопанска продукция и възможностите за изграждане на съвместни предприятия.

По инициатива на молдовската страна ще бъдат разгледани възможностите за съвместно разработване на проекти в областта на развитието на информационните и комуникационните технологии, както и стимулиране на обмена на информация за най-новите постижения в тази сфера, съобщават още от пресцентъра на МС.