Стимулиране на безкасовите разплащания обмисля Министерството на финансите във връзка с публикувания вчера доклад, според който сивата икономика е около 20% от БВП.

Една от инициативите е отстъпка от ДДС при безкасови плащания, пише в. 24 часа. Тази идея е на търговските банки, като днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че е склонен да обсъди. Той дори даде пример, че при плащенето на данъците върху доходите, които са направени до края на април има отстъпка от 5%

Според държавната хазна трябва да се създадат стимули за плащането на бонуси, ваучери и други социални придобивки във вид на предплатени карти, за да се подобри ефикасността на паричните разплащания и да се затрудни "черният пазар.

Хората трябва да могат да плащат с банкови карти данъци, такси за обучение и за лечение, както и битови сметки. Ето защо, по подобие на касите на супермаркетите, с ПОС терминали трябва да бъдат оборудвани болници, медицински центрове, лекарски и зъболекарски кабинети; университети, пощите, офисите на компаниите - доставчици на комунални услуги.

По отношение намаляване на ДДС се обсъжда то да бъде намалено, когато човек плаща за стока или услуга с електронно портмоне, като бонусът да важи за известно време.

Друга мярка е въвеждането на таван за безкасови разплащания, който да е 1500 лв. или с 3500 по-нисък от съществъващия в момента.

В Белгия данните сочат, че масовото ползване на банкови карти води до по-ниски разходи за управление на плащанията, превенция на измамите и удобство за потребителите.

Тази интересна идея означава, че ако ДДС бъде намалено например с 2 процентни пункта при безкасово разплащане и купуваме стока с цена например 1200 лв., ще сме изправени пред дилемата дали да платим цялата сума в брой или 1180 лв., ако платим през ПОС терминала.

Идеята е, че щом пащаме по банков път по-лесно данъчните ще могат да проверят произхода на средствата. От друга страна натрупването на капитал във банките от направените транзкацки може да има и положителен ефект, тъй като ще се увеличи ликвидността на системата, което може да доведе и до корекция на лихвените нива. Но това е по-скоро монетарна задача, а не фискална.

Дали обаче това е достатъчно?

Отговорът, който се набива на очи, е не. Защото там, където има ПОС терминали има и касови апарати (големи търговски вериги и т.н.), което значи, че така или иначе ще трябва да се издаде касова бележка. В такъв случай при плащане по банков път държавата директно губи толкова от ДДС, колкото е решила да опрости при този род операции. Печелившите ще са банките, които ще си прибират парите за направената транзакция.

Едва ли някой от нас си спомня кога за последен път е получил касова бележка, когато е пазарувал на откритите пазари или е плащал на бръснаря или хамалите. Именно там трябва да се търси решение - как всеки, които извършва един или друг вид услуга или продава стоки да декларира това пред държавата.

За това трябва всеки търговец от продавача на царевица по плажовете до, тези които доставят оборудване за армията да отчитат приходите си. Иначе глоби или затвор.

Трябва да се разбере веднъж за винаги, че престъпленията срещу фиска са престъпления срещу националната сигурност и трябва да се третират като такива.

Ако всеки търговец има касов апарат, дори има смисъл ДДС да бъде увеличено от една страна, като в същото време подоходният данък и корпоративният могат да претърпят корекция надолу.

Така хем бизнесът ще е по-мотивиран да излезе на чисто, хем ще остават повече пари във хората, които така или иначе ще похарчат допринасяйки още приходи от ДДС.

В заключение, ако МФ реши да се бори с данъчните измами докрай, вместо да си намалява приходите и да ни кара да пълним джобовете на банките, нека да увеличи контрола и да насърчи бизнеса да излезе на светло.