Днес се очакваше министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов да внесе на заседанието на Министерския съвет анекса към договора за магистрала "Тракия". Заседанието беше изтеглено с ден по-рано, заради утрешното подписване на тристранното споразумение за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис в Атина.

Преди минути обаче се оказа, че днес анексът ще бъде пуснат за съгласуване между министерствата и отново няма да влезе на заседание на Министерски съвет.

Още преди седмица Гагаузов заяви, че на експертно ниво всичко около договора за магистрала „Тракия" вече е решено.

Миналата сряда той уточни, че анексът към договора ще бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет следващата седмица. Тогава парламентът даде съгласие правителството да проведе преговори и да сключи изменение на Финансовия договор между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по проекта за автомагистрала "Тракия".

Договорът е за заем в размер на 100 милиона евро и осигурява инвестиции за реализиране на мащабния проект "България - автомагистрала "Тракия" на стойност 240 милиона евро.

Целта на проекта е изграждане на два автомагистрални участъка с обща дължина 74 км.

Към момента са завършени и въведени в експлоатация 52,3 км автомагистрални участъци, а последните 21,7 км предстои да бъдат завършени до края на 2007 г.