Грузия съобщи, че нейните сили са се изтеглили от сепаратисткия анклав Южна Осетия и сега руските сили контролират столицата на региона, предава БиБиСи.

Говорител на вътрешното министерство е казал на британската медия, че това не е бойно поражение, а необходима стъпка за предпазване на мирното население от „хуманитарна катастрофа".

Според грузинската страна, Русия е разположила в Южна Осетия нови 10,000 войници, готови да нанесат удар. 100 грузински войници са загинали, много са ранени. Има грузински съобщения - непотвърдени от независими източници - че руски самолети са бомбардирали цели в близост до столицата Тбилиси.

Руският премиер Владимир Путин обвини Грузия в геноцид срещу хората на Южна Осетия и защити правото на Русия да се намеси и да защити своите граждани (повечето от южноосетинците са с руски паспорти). В събота Путин пристигна във Владикавказ, известен руски курортен град на границата с Южна Осетия.

Според Путин територията на Грузия е понесла съдбовен удар и не е вероятно Южна Осетия да се реинтегрира с Грузия след конфликта. Под обстрела на грузинските установки „Град" в столицата Цхинвали загинаха много мирни жители, руската страна изчислява броя им на 1500. Конфликтът е пропъдил и 34,000 бежанци. Цялото население на Южна Осетия е около 70,000 души.

Към Грузия се отправят делегации на САЩ, ЕС и Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, за да посредничат за постигане на примирие. Тези членове на НАТО обаче Кремъл няма да приеме като честни посредници, счита БиБиСи.

Съветът за Безопасност към ООН трета поредна извънредна сесия не успя да излезе с приемлива формулировка за обща позиция на световните сили за спиране на огъня в размирния регион.

Сега опасността е, че Русия не само ще иска да демонстрира своята военна мощ, а и да преначертае картата на региона, пишат британските журналисти, силно негативни към позицията на Русия - и в случая, и по принцип. Тази сутрин британската медия бе публикувала снимки на бедстващи цивилни, които насочваха към руските самолетни атаки в Грузия. След това заглавието на снимката бе сменено: „Русия обвинява Грузия в геноцид".

Според пълномощника по правата на човека в Русия Владимир Лукин, трябва да се създаде специален международен трибунал за наказването на тези, които са дали заповед да се разруши Цхинвали, съобщава РИА Новости.

Омбудсманът на Русия изтъква уникалните културни и човешки връзки, които свързват православните Русия и Грузия, които трябва да се „запазят и развият независимо от всички трудности".

Информацията от последния час, предадена по телефона от жителка на южноосетинската столица за РИА Новости: обстановката в Цхинвали остава тежка, но градът засега не се обстрелва. „През цялото време седим в мазите, няма светлина, няма питейна вода, рядко излизаме на въздух."

По нейните думи, в мазата на пететажен блок са се събрали много жени и деца и за пиене използват водата, събрала се от спукан водопровод. В сградата не е останал нито един цял апартамент. Околните жилищни сгради са пострадали още по-сериозно.

Според информацията на „Ройтерс", Русия е бомбардирала военно летище на 12 км. от грузинската столица рано в неделя. Тбилиси и Москва групират сили за втори фронт, който се формира в отцепилия се от Грузия регион Абхазия на Черно море.


История конфликта в Южна Осетия

Исотрията на конфликта
В годините на СССР Южна Осетия имаше статус на автономна област в състава на Грузия. Първият грузински президент Звиад Гамсахурдиа през 1991 г. отне автономността на южноосетинците. Несъгласни, южноосетинците оказват въоръжена съпротива. След военен конфликт, продължил до 1992 г., Грузия губи контрола над тази територия.

Сега Южна Осетия се бори за признаване на независимостта й, но Грузия я смята за своя съставна част и й предлага широка автономия. Мирът в конфликтната зона се поддържа от смесен контингент от три батальона по 500 души: руснаци, грузинци и северно осетинци. Напоследък Тбилиси е поставял под съмнение дейността на регулиращата Смесена контролна комисия със съпредседатели Грузия, Русия, Северна Осетия и Южна Осетия.