Незаконни сметища и складове за токсични отпадъци, това явно представлява Софийското поле към днешна дата. Естествено истината за това има ли или не незаконно сметище в Нови Искър и как се пазят пестицидите в Искрец ще излезе наяве, след време, но проблемът не е за пренебрегване, тъй като последиците за здравето от подобни дейности няма да закъснеят.

Гражданите на район Нови Искър се обединиха под подписка, с която призовават европейските институции за помощ и настояват специалисти да извършат проверка, сондаж и вземане проби от мястото на незаконното сметище.

От създадения инициативен комитет искат да бъде дадено заключение какви химични продукти и вещества има в заразената почва, в подпочвените и надземни води, какви са последствията за човешкото здраве и околната среда, какви мерки следва да се предприемат за отстраняването на вредните последици.

Гражданите се жалват, че в България повече от месец и половина държавните институции не предприемат действия за отстраняване на проблема.

В петицията подробно се излага фактологията по проблема:
От 20.05 - 30.06.2008 г. камиони пълни с воняща земна маса са я извозвали в посока към летище Доброславци. От камионите се е разнасяла „нетърпима воня". След проверка, гражданите са установили, че се извозва земна маса, както и отпадъци от производство на лекарствени средства от бившия цех на „Фармахим" в кв. Илиянци.

„Узнахме след проверка и разговори, че земната маса е токсична, че при производството на аналгин и антипиретици в синтеза участват -формалин, анилин, диметилсулфат, фенилхидразин, нитрити и още около 20 други съединения", посочват в петицията.

Изсипаният товар е с кубатура от 60 000 до 100 000 куб.метра и се намира в дере срещу портала на летище Доброславци на километър от основния път Нови Искър - с.Доброславци във водосборна зона, под военното поделение "Борова гора".

Повече от месец никоя от отговорните институции в България не реагира, заради което е подаден втори сигнал Министерство на околната среда и водите, също без отговор.

Известно е, че в областта (с. Искрец) има склад за пестициди. Тези складове обаче са били поддържани много лошо, а в близост до тях е имало множество оранжерии. Веществата от тези складове се пазят в специални ББ-кубове, които трябва да бъдат изпратени в Холандия за унищожаване. Това е казала доц. Татяна Вергиева, токсиколог от Центъра за опазване на общественото здраве пред econ.bg.

Бившият кмет на Искрец Славка Лефтерова заяви пред Money.bg, че на територията на селото не са установявани незаконни сметища. Проблем преди време е било нерегламентирано битово сметище на територията между селото и с. Брезе, но кметицата категорично отрече да става дума за промишлени сметища.