Преди 40 години бе създаден първият стандарт за баркод в системата GS1. На 26 юни 1974 г. Шарън Бюканън, касиер в супермаркет Marsh в Трой, щата Охайо (САЩ), за първи път сканира продукт с баркод GS1, поше TechNews.bg.

Клиентът е Клайд Доусън, директор на развойната дейност в Marsh, а първият сканиран продукт е опаковка плодови дъвки Wrigley, чието място в историята се пази в Националния музей на американската история във Вашингтон, пише сайтът на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
Изглежда невероятно, че едно толкова обикновено на пръв поглед събитие в Трой поставя началото на технологична революция, която засяга различни сфери на бизнеса по цял свят, споделя Том O'Бойл, изпълнителен директор и председател на супермаркети Marsh.

„Представяте ли си, ако нямаше баркод. Представете си опашките на касите в магазините. Представете си недоволството на клиентите. Представете си, какво ще стане, ако един ден в супермаркета скенерите откажат да работят и касиерите трябва да въвеждат данните от баркода ръчно", казва Мигел Лопера, президент и изпълнителен директор на GS1.

Милиарди пъти всеки ден се сканират баркодове на каси в търговските обекти. По думите на Тим Смъкър, заместник-председател на GS1, няма друго нещо, което повече да е улеснило търговията по света от баркода.

Баркодовете са най-познатата и широко използвана част от стандартите на системата GS1. В комбинация с останалите стандарти и решения GS1 те подобряват ефективността и прозрачността по веригите за доставка, както в световен мащаб, така и между различните сектори.

В основата на системата от стандарти GS1 e уникалната идентификация и маркиране на продукти, логистични единици, услуги, амбалаж, физически и юридически локации и други. Единната система за идентификация създава предпоставка за електронен обмен на данни и стандартизиране на електронните съобщения и на процесите по веригата на снабдяване.

Използването на стандартите GS1 от българските фирми улесни излизането на родни стоки на международните пазари и ускори внедряването на съвременни системи за продажбите в големите магазини. Към момента повечето от българските фирми производители на стоки за масова употреба и лекарства са членове на системата GS1, посочва Христо Содев, изпълнителен секретар на GS1 България.
За последните 4 десетилетия стандартите GS1 са внедрени в бизнес процесите на повече от 2 милиона фирми по света.

Ако в началото са били предназначени най-вече за търговията на дребно и бързото обслужване на клиентите на каса, днес се прилагат активно в транспорта и логистиката, здравеопазването, финансовите услуги, митниците и в други сфери, казва Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на борда на GS1 България.