В понеделник цената на петрола се повиши с 20 на сто за барел пети ден и почти никой не го забеляза, пише в един от традиционните си анализи Джон Одърс на страниците на „Файнейшъл таймс".

В един момент петролът поскъпна до 130 долара, след това слезе до 120,92 долара. Във вторник миналата седмица се търгуваше за 90,51 долара -  амплитуда от 44 процента от дъното към върха.

Това леко повиши търсенето и предлагането на суровината и доведе до спад в цената заради плана „Полсън", който предвижда стабилизиране на банковата система с 700 милиона долара.

Петролът поскъпна докато изплуваха съмненията в плана. 

Първо, това добра идея ли е? Умните глави отляво и отдясно бяха затруднени  от голямата отговорност  на данъкоплатците да спасят Уолстрийт. Правителството няма да получи и частица компенсация и въобще обществото няма да получи нищо.

Второ, ще се случи ли? Тези съмнения задвижиха политически процеси. Членове на Конгреса и двамата кандидатите за президент заявиха какво ще направят в следващите две седмици.

Трето, ще заработи ли това? В дългия период  увеличението  на правителствената задлъжнялост ще означава масово издаване на държавни ценни книжа, които ще повишат доходността на книжата и лихвите по ипотеките, които се изплащат от клиентите. Двата показателя вече „се съживиха". Това вече навреди на цените на имотите и „токсичните" активи, гарантирани с ипотечен дълг.

Това е ключът за раздвижване на долара. Това става в отговор на възможно най-високия ръст  в американския дефицит. Пазарите изглежда се стъпват нататък и тези стъпки са инфлационни и ще причинят обезценяване на финансовите активи.

В тази ситуация  нещото, което трябва да се направи, е да се насочиш към активи в реалния сектор, на първо място петрол, макар други търговски стоки, най-вече среброто, чийто цени нарастват.  За нещастие за плана на Полсън обратната връзка между долар и петрол е една от финансовите константи за оцеляване през изминалите няколко дни.